Стефанчук виступив у парламенті Молдови

Стефанчук виступив у парламенті Молдови

Фото
Укрінформ
Україна і Молдова за всіма критеріями мають бути в Європейському Союзі, заявив під час виступу у парламенті Молдови голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Фейсбук спікера ВР.

«Український народ історично був, є та завжди буде частиною європейської цивілізації. Сьогодні українці зі зброєю у руках захищають ці цивілізаційні цінності. Це додатковий аргумент для того, щоб Україна й інституційно була інтегрована в європейську та євроатлантичну спільноту», - заявив він.

Стефанчук зазначив, що на цьому шляху Україна й Молдова крокують разом.

«Переконаний, що і Україна, і Молдова за всіма критеріями мають бути в Європейському Союзі. Я впевнений, що європейський проект не буде повним й успішним без України та Молдови», - сказав Голова Верховної Ради.

Стефанчук також заявив, що лише повне виведення російських військ та вивезення зброї з території України означатиме мир, все інше – це лише пауза, яку використає ворог для наступного нападу.

«Хоча жорстока війна триває, ми кожен день мріємо про всеосяжний мир, а не про замороження становища на полі бою. Ми розуміємо, що припинення вогню без повного виведення російських військ та озброєння з усієї території України створить лише тимчасову паузу у війні. І вона, безперечно, буде використана агресором для відновлення та накопичення сил і для ще більш потужного наступу на нашу територію у майбутньому. Якщо ми раптом замінимо потворну реальність війни іншою потворною реальністю окупації та назвемо це миром, то ми не вирішимо цю проблему. Ми тільки поглибимо її, ми передамо цей обов'язок на плечі наших дітей та онуків», - сказав він.

Голова ВР підкреслив, що нині наша країна пропонує світові політичний шлях цього – це Формула миру Зеленського. Вона здобуває підтримку та набуває глобального характеру, все більше країн розуміють важливість та нагальність цього мирного плану.

Стефанчук додав, що вже понад 20 місяців Україна живе реаліях агресивної повномасштабної війни з боку Російської Федерації. «Спочатку війни на фронт пішли й громадяни України, які мають молдовське коріння. Одним із них був уродженець Кишинева та Герой України Олександр Мацієвський, який перед тим, як його життя обірвали російські кулі, вигукнув «Слава Україні!» Вічна йому пам'ять. Такі воїни, які він, захищають нашу й вашу свободу на фронті, вони розуміють, що це наша спільна війна, спільною буде і наша перемога над агресором», - сказав він.

Голова ВР окремо висловив вдячність усьому молдовському народу за підтримку та допомогу, адже багато громадян так чи інакше були долучені до допомоги Україні та українцям, «увесь цей період ми відчували та продовжуємо відчувати підтримку дружньої сусідньої Молдови - невеликої країни із великим серцем».

Він подякував народу Молдову за те, що вони відкрили свої серця та домівки для десятків тисяч українських жінок та дітей, які рятувалися від російського терору.

Під час брифінгу зі спікером парламенту Молдови Ігорем Гросу Руслан Стефанчук  наголосив, що Україну та Молдову поєднують не тільки спільні євроінтеграційні прагнення, а й демократичні цінності та дружні відносини.

«Євроінтеграція дуже сильно поєднує наші країни. Я хотів би відмітити, що саме євроінтеграційні цінності – це ті демократичні цінності, за які сьогодні воює Україна і за які сьогодні ми отримуємо допомогу від усього світу, в тому числі й від Молдови. Я хочу щиро подякувати усьому молдовському народу за такий рівень підтримки», - зазначив Стефанчук.

Він нагадав, що 21 листопада Україна відзначала День гідності та свободи – офіційну дату, встановлену на честь Революції Гідності, метою якої був саме захист демократичних цінностей, прав і свобод людини. «Вже 10 років Україна бореться за своє євроінтеграційне майбутнє. Я дякую, що на цьому шляху ми крокуємо разом із нашими молдовськими друзями», - додав спікер ВР.

Він вкотре подякував країні-сусіду за усю допомогу та підтримку, в тому числі фінансову, гуманітарну та політичну: «Бо в цей складний період тільки справжні друзі можуть допомагати один одному. Я дуже ціную ваші політичні рішення, які ви прийняли у своєму парламенті , зокрема Декларацію про Голодомор та інші політичні рішення. Це той сигнал, який дуже важливий».

Читайте також: Санду - державам ЄС: Початок перемовин про вступ буде сигналом не лише Києву і Кишиневу, а й Москві

Як зазначив спікер парламенту Молдови Ігор Гросу, на сьогоднішній зустрічі зі Стефанчуком обговорювалися питання долучення до відбудови України, координацію зусиль для експорту української продукції, необхідність інвестицій у логістичні шляхи та втілення у життя інших інфраструктурних проєктів. Особливу увагу зосередили саме на темі перспектив європейської інтеграції для обох країн. «Ми будемо координувати свої зусилля з самого початку процесу переговорів», - додав він.

Як повідомлялося, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук перебуває з офіційним візитом у Молдові.

Фото: Руслан Стефанчук, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-