Мецола - про €50 мільярдів для України: Я не почула жодного заперечення від прем’єрів країн ЄС

Мецола - про €50 мільярдів для України: Я не почула жодного заперечення від прем’єрів країн ЄС

Укрінформ
Президентка Європарламенту Роберта Мецола заявила, що не почула жодного заперечення від прем’єр-міністрів країн Євросоюзу щодо фінансової допомоги Україні.

Про це вона сказала на спільній пресконференції з Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком у Європарламенті після підписання Меморандуму про взаєморозуміння між ЄП та ВР, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми розуміємо, що Україні потрібна ця макрофінаносова допомога. І це розуміють усі, хто бачить, як Україна бореться у цій війні. Тож про що ми говоримо? Якщо ми говоримо про гроші – ми повинні їх дати. Я не почула ще від жодного прем’єр-міністра країн ЄС жодного заперечення проти цієї частини домовленостей (фінансової). Тож я гадаю, що все буде гаразд», – зазначила вона.

Читайте також: Фон дер Ляєн відзначила прогрес у розробці плану програми на €50 мільярдів для України

Таким чином, Мецола оптимістично налаштована у питанні щодо остаточного ухвалення багаторічної програми підтримки України на суму 50 млрд євро.

«Ми очікуємо в грудні позитивного рішення Європейської Ради. Ми – європейський парламент – будемо з Україною стільки, скільки потрібно», – заявила очільниця ЄП.

Водночас вона розуміє, що Україна як країна-кандидат «також очікує, щоб наші слова відповідали нашим діям та нашій риториці. Ми повинні працювати, щоб наприкінці грудня прийняти велике політичне рішення, якого не бачили тривалий час».

За її словами, Європа має «продовжувати і надалі надавати допомогу Україні – військову допомогу, допомогу з нашого Фонду миру, а також допомогу кожного з членів ЄС окремо на двосторонній основі».

Читайте також: Рада і Європарламент підписали меморандум про взаєморозуміння

Мецола також подякувала українському парламенту за «величезний шлях, який він зробив на шляху до Європи у надзвичайно важких обставинах», та підкреслила, що партнерство з Україною ставатиме тіснішим після рішення заснувати представництво цієї інституції в Києві.

«Це однозначно історична подія, бо сьогодні ми підписали меморандум, який стане великою точкою відліку майбутнього європейського поступу України. Але це вже буде конкретний поступ. Це буде конкретна співпраця між нашими парламентами», – зазначив зі свого боку голова ВР Стефанчук. На його думку, з кожним роком «ми будемо говорити про більш близькі партнерські відносини на всіх рівнях – на рівні парламенту та комітетів. Ми йдемо до одного займенника, інтегруємось по функціоналу, по рішеннях».

Минулого тижня Європейський парламент заявив, що відкриє офіс в Україні для посилення підтримки українського парламенту на прохання високопосадовців українського уряду.

Як повідомлялося, в грудні у Брюсселі відбудеться зустріч Європейської ради, яка буде історично важливою для України. Зокрема, лідери країн Євросоюзу прийматимуть рішення щодо створення так званого Українського фонду в рамках багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки в обсязі 50 млрд євро. Ще одним важливим результатом саміту може стати рішення ЄС розпочати переговори з Україною й Молдовою щодо членства в Євросоюзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-