Глава Міноборони Нідерландів стурбована позицією ультраправої партії щодо України

Глава Міноборони Нідерландів стурбована позицією ультраправої партії щодо України

Укрінформ
Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, яка йде у відставку, стурбована позицією ультраправої PVV (Партія свободи) Герта Вілдерса щодо Росії та війни в Україні.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NOS.

Зазначається, що Оллонгрен отримує питання з-за кордону, де є побоювання, що Нідерланди не нададуть винищувачів F-16 та іншу військову підтримку, якщо партія Герта Вілдерса увійде до уряду.

“Я сподіваюся і очікую, що ця підтримка триватиме… Але так, PVV є найбільшою партією. У минулому PVV ніколи не виявляла ентузіазму щодо підтримки України, до того, вона також мала проросійські погляди”, - сказала Оллонгрен.

Вона також висловила сподівання, що сторони, які вестимуть переговори про створення нової коаліції, “усвідомлюють, що йдеться також про нашу безпеку, і ми не можемо відступити за захисні дамби”.

Своєю чергою, глава МЗС Ганке Брюїнс Слот зазначила, що наразі чинний уряд продовжуватиме здійснювати поточну політику, включно з підтримкою України.

Вона очікує, що найближчим часом доведеться багато пояснювати щодо процесу формування уряду в Нідерландах.

Читайте також: У Нідерландах пройшли акції протесту після перемоги ультраправої PVV

“Тут це відбувається зовсім інакше, ніж в інших країнах, де іноді новий уряд формується лише за кілька днів”, – сказала міністр.

Як повідомляв Укрінформ, проміжні підсумки підтверджують дані екзитполу про несподівану перемогу ультраправої PVV (Партія свободи) Герта Вілдерса на позачергових парламентських виборах.

Попередній прогноз, заснований на 98% підрахованих голосів, показує, що ультраправа PVV отримала 37 місць. Це на два більше, ніж передбачав екзитпол. GroenLinks (Зелені ліві) та PvdA (Трудова партія), які обрали своїм лідером Франса Тіммерманса та мають 25 місць, а VVD (Народна партія за свободу і демократію), раніше очолювана Рютте, зараз главою цієї партії стала Ділан Єшильгіоз-Зегеріус – 24 місць, новоутворена партія NSC (Новий соціальний контракт), заснована у серпні депутатом Пітером Омтзігтом, – 20 місць.

У Нідерландах лідер партії, яка здобула перемогу на виборах, отримує можливість сформувати правлячу коаліцію і обійняти посаду прем'єр-міністра.

Читайте також: Експерт: Перемога в Нідерландах ультраправої PVV не є хорошою новиною для України

Офіційні результати будуть оголошені виборчою радою Нідерландів 1 грудня о 10:00.

Після цього розпочнеться складний процес формування правлячої коаліції, яка повинна мати не менше 76 зі 150 місць у парламенті.

22 листопада у Нідерландах стартували дострокові парламентські вибори.

Фото: netherlandsandyou.nl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-