Вибори в Україні можливі після завершення воєнного стану - Кондратюк

Вибори в Україні можливі після завершення воєнного стану - Кондратюк

Ексклюзив
Укрінформ
Проведення виборів в Україні можливе тільки після завершення воєнного стану.

Таку думку заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк висловила в коментарі Укрінформу.

"Навіть за результатами "діалогів Жана Моне" ми вирішили, що, по-перше, вибори можливі тільки після завершення воєнного стану. Це підтримали практично всі – і політичні сили, і громадські організації. По-друге, ми залишаємо за собою Виборчий кодекс на основі відкритих списків, до речі, з 40% гендерною квотою. По-третє, зараз можуть проговорюватися тільки зміни для удосконалення цього кодексу", – сказала Кондратюк.

Вона уточнила, що відповідні зміни можуть стосуватися забезпечення можливості обиратися і голосувати військовим, які боронять Україну на фронті, та жінкам, які наразі перебувають за кордоном.

Окрім того, за її словами, зараз може обговорюватися конкретизація можливостей проведення досконалого виборчого процесу, а також зміни до Закону "Про політичні партії в Україні" в частині відповідальності політсил.

Читайте також: Держдеп із розумінням ставиться до непроведення виборів в Україні під час війни

"Я думаю, що ми не маємо повертатися до цього питання (проведення виборів під час війни – ред.), бо це великий виклик для країни", – резюмувала Кондратюк.

Як повідомлялося, згідно з Конституцією, наступні чергові парламентські вибори мали би відбутися у жовтні 2023 року, а президентські – навесні 2024 року. Однак дія на території Української держави правового режиму воєнного стану ускладнює проведення виборів. Нині навколо цього питання точаться активні дискусії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-