Жінки, які перебували за кордоном понад 90 днів, не можуть балотуватися на виборах - голова ЦВК

Жінки, які перебували за кордоном понад 90 днів, не можуть балотуватися на виборах - голова ЦВК

Укрінформ
Українки, які понад 90 днів перебували у вимушеній еміграції за кордоном через повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію України, не матимуть можливості балотуватися на виборах.

Про це повідомив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко під час сьомого Українського жіночого конгресу «Жіноче лідерство. Час відновлення. Час відбудови» в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Серед додаткових післявоєнних викликів щодо участі жінок. Варто звернути увагу на те, що вимушене переселення, вимушена еміграція значно обмежує їх», – поінформував він.

За словами посадовця, згідно із законом, якщо жінка перебувала за кордоном понад 90 днів, то цей термін перериває необхідний безперервний термін проживання в Україні, який є умовою для балотування на виборах.

Читайте також: Голова ЦВК розповів у Страсбурзі про виборчі виклики після перемоги

Проте Діденко наголосив, що ЦВК ще у вересні минулого року звернулася до українського парламенту з проханням не застосовувати вищезгадану умову на період воєнного стану і виключити з обмежень, що перешкоджають балотуванню.

Водночас голова ЦВК відзначив, що наразі український парламент є показовим у плані співвідношення гендерної представленості.

«За результатами виборів до парламенту у 2007 році кількість жінок у Раді становила близько 8%, у 2012 році – близько 10%, у 2014 році – близько 11%. Натомість у 2019 році в нас вже стався перший прогрес – 21%», – акцентував він.

За словами Діденка, значне збільшення представленості жінок в органах влади стало наслідком популяризації теми гендерної рівності.

Читайте також: У вимушеній еміграції перебувають 8 мільйонів українців - Кондратюк

Як повідомлялося, 22-23 листопада у Києві проходить сьомий Український жіночий конгрес «Жіноче лідерство. Час відновлення. Час відбудови».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-