Відомі міжнародні діячі закликають передати Україні заморожені російські активи

Відомі міжнародні діячі закликають передати Україні заморожені російські активи

Укрінформ
Понад 30 відомих міжнародних діячів закликають світових лідерів й уряди країн передати Україні заморожені російські активи.

Як передає Укрінформ, повний текст звернення і список підписантів оприлюднений на сайті Благодійного фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«Станом на сьогодні загальний обсяг заморожених суверенних російських активів становить приблизно 300 мільярдів євро. Це включає близько 200 мільярдів євро в Європейському Союзі. Ми закликаємо лідерів держав Групи Семи та Європейського Союзу схвалити довгоочікуване рішення, щоб дозволити Україні використовувати суверенні російські активи та спрямовувати їх на відшкодування збитків, завданих Україні та українцям», - зазначають автори.

Звернення, ініційоване головою Київського безпекового форуму Арсенієм Яценюком, підписали понад 30 відомих міжнародних діячів, серед яких колишні керівники урядів європейських країн, відомі американські дипломати, члени Європейського парламенту, голова Мюнхенської безпекової конференції, експрезидент Світового Банку, представники Гарвардського, Стенфордського, Колумбійського та Єльського університетів, члени Атлантичної ради - провідного аналітичного центру США.

Читайте також: ЄС наблизився до рішення про використання €211 мільярдів заморожених активів РФ - фон дер Ляєн

Автори підкреслюють, що українці, як безпосередні жертви російської агресії, мають право отримати від Росії повну компенсацію за завдану їм шкоду.

«Поки Росія не повернеться на шлях дотримання міжнародного права і повністю не виплатить Україні та українцям юридично призначених репарацій, Україна та українці мають стати отримувачами суверенних російських активів», - наголошують вони.

У зв’язку з цим підписанти закликають світових лідерів вжити всіх необхідних кроків, у тому числі законодавчих, для передачі Україні цих коштів.

Читайте також: Шмигаль провів нараду: Наше завдання - спрямувати всі заморожені активи РФ на відновлення

«Суверенні російські активи мусять бути внесені в спеціальний Фонд відновлення України, яким керуватимуть представники держав Групи Семи за консультацій з Урядом України», - йдеться у документі.

Звернення до світових лідерів й урядів також було опубліковане у впливовому британському виданні Financial Times.

Як повідомлялося, за оцінками Світового банку, у лютому 2023 року вартість відновлення України вже досягла $411 млрд. і ця сума збільшується щодня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-