Кулеба: Україна почне переговори про вступ до ЄС цьогоріч, якщо не буде форс-мажорів

Кулеба: Україна почне переговори про вступ до ЄС цьогоріч, якщо не буде форс-мажорів

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба анонсував із кінця цього тижня події, які матимуть позитивний ефект на рух України до Європейського Союзу.

Про це очільник української дипломатії заявив в ефірі національного телемарафону “Єдині новини”, передає Укрінформ.

“Я думаю, що з кінця цього тижня ви побачите події і новини, які будуть мати позитивний ефект. Українська влада працювала над тим, щоб виконати все, що потрібно з нашого боку. Президент України контролював цей процес, надавав імпульсу, коли щось прописало, гальмувало. Я неодноразово казав у попередні місяці, що якщо не буде форс-мажорів, то до кінця цього року Україна відкриє переговори щодо членства в Європейському Союзі”, – сказав він.

Коментуючи реформу всередині Євросоюзу, Кулеба відзначив, що вона є дуже непростою для самої організації, і ситуацію змінила заявка України на вступ минулого року.

“Були розморожені всі процеси щодо розширення ЄС і так само були розморожені процеси щодо реформи, але зʼясувалося, що бачення реформи немає. Незрозуміло цілісно, куди рухатися”, – пояснив міністр.

За словами глави МЗС, ЄС побоюється, що чим більше він ставатиме, тим складніше буде ухвалювати рішення на основі принципу консенсусу, і для цього обʼєднанню держав потрібно змінити правила, а також вирішити питання вступу нових економік і внутрішніх балансів економічних політик.

Кулеба вказав, що позиція України на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, на якій будуть визначатися параметри реформи, полягає в тому, що реформа Євросоюзу не повинна бути використана для уповільнення інтеграції нових членів. На його переконання, є велика зміна в сприйнятті України, як рівноправного партнера і майбутнього члена, адже наш голос щодо того, яким має бути ЄС, хочуть і готові чути.

Читайте також: Україна ще на політичному етапі вступу в ЄС, але має бути готова й до технічного - експертка

Як повідомляв Укрінформ, ЄС визнав Україну та Молдову офіційними країнами-кандидатами незабаром після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Лідери ЄС мають ухвалити рішення про офіційне відкриття переговорів про вступ України та Молдови на грудневому саміті, після того, як проаналізують звіт Європейської комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-