Попри напругу на Близькому Сході, ЄС буде сфокусований на підтримці України - фон дер Ляєн

Попри напругу на Близькому Сході, ЄС буде сфокусований на підтримці України - фон дер Ляєн

Укрінформ
Події на Близькому Сході та напруга, яка виникла після терористичної атаки ХАМАС проти Ізраїлю, не зменшать увагу ЄС до подій в Україні, тож ЄС буде надавати Україні військову та фінансову допомогу, обсяг якої в рамках «команди Європа вже сягнув суми у 83 мільярди євро з початку російського вторгнення.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками саміту ЄС заявила Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Щодо України. Під час обговорення було очевидним: попри геополітичну напругу на Близькому Сході, фокус нашої увагу буде зосереджений на допомозі для України. Я вітаю, що вчора до участі був запрошений Президент Зеленський, щоб говорити з нами через відеоконференцію. Ми продовжуємо поставляти зброю та боєприпаси. Ми будемо також продовжувати надавати дуже необхідну фінансову допомогу. Разом, якщо рахувати «Команду Європи» (ЄС та країни-члени – ред.), ми вже надали майже 83 мільярди євро допомоги для України», - зазначила фон дер Ляєн.

Наступним кроком, за її словами, буде ухвалення 50 мільярдів євро для Українського фонду у багаторічному бюджеті ЄС, оскільки Україна потребує надійної та передбачуваної фінансової підтримки.

Президент Європейської комісії зауважила, що ще одним напрямком європейської допомоги для України залишатиметься її підтримка на шляху до членства в ЄС. Єврокомісія надасть оцінку досягнутого Україною прогресу на цьому шляху на початку листопада.

Читайте також: Криза на Близькому Сході впливає на внутрішню безпеку в ЄС - Фон дер Ляєн

Як вже повідомлялося, у 26-27 жовтня в Брюсселі відбувся дводенний саміт ЄС, в ході якого глави держав та урядів країн ЄС обговорили перегляд довгострокового бюджету ЄС на 2024-2027 роки, який, зокрема, передбачає створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро, з розрахунку на наступні чотири роки. Остаточне рішення щодо цього європейські лідери прийматимуть під час наступної зустрічі на вищому рівні у грудні поточного року.

Іншими питаннями саміту стали ситуація на Близькому Сході, питання регулювання міграції та захисту зовнішніх кордонів ЄС, а також шляхи підвищення конкурентоспроможності європейської економіки.

Вчора до учасників саміту віртуально звернувся Президент України Володимир Зеленський.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-