Польська опозиція висунула кандидатуру Туска на посаду прем’єра

Польська опозиція висунула кандидатуру Туска на посаду прем’єра

Укрінформ
Лідери чотирьох польських опозиційних сил – Громадянської коаліції, Польської селянської партії (PSL), партії "Польща 2050" і "Нової Лівиці" заявили, що спільним кандидатом цих сил на посаду глави польського уряду буде Дональд Туск.

Про це вони повідомили на брифінгу у польському парламенті, закликаючи президента Анджея Дуду не зволікати з наданням Туску права формувати новий уряд РП, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні спільно з лідерами демократичних партій ми підтвердили готовність повної співпраці і формування нової більшості в майбутньому парламенті", – сказав Туск.

Читайте також: Найбільша опозиційна партія Польщі висуває Туска на посаду прем’єра

Він подякував іншим опозиційним лідерам за заяву, що лідер найбільшої опозиційної партії отримає право на створення уряду. Туск підкреслив, що він є оптимістом та очікує на конструктивну співпрацю з президентом і швидкі рішення, на які сподіваються всі поляки.

Інші опозиційні лідери також підтвердили, що спільним кандидатом опозиційних сил на посаду прем’єра є Туск. Лідер PSL Владислав Косіняк-Камиш зазначив, що сьогодні і завтра лідери чотирьох опозиційних сил під час зустрічі з президентом Дудою підтвердять рішення про спільну кандидатуру Туска на посаду прем’єра.

"Ми запевнимо президента, що у нас є більшість для обрання прем’єра, обрання маршалків Сейму і Сенату", – констатував Косіняк-Камиш. Він закликав Дуду не зволікати з визначенням кандидата на прем’єра, а зробити це відразу. Він також закликав президента РП якомога швидше скликати перше засідання Сейму, аби не тримати поляків у непевності.

Лідер партії "Польща 2050" Шимон Головня також закликав Дуду не зволікати, а відразу надати Туску право формувати уряд.

Читайте також: Появи нового уряду в Польщі слід очікувати «можливо, до Різдва» - експерт

Лідер "Нової Лівиці" Влодзімєж Чажастий наголосив, що більшість у парламенті є, відтак президент Дуда не повинен затягувати процедуру формування нового уряду.

Як повідомляв Укрінформ, 15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. За офіційними результатами, на виборах до Сейму (нижня палата парламенту), перемогла правляча Об’єднана правиця Ярослава Качинського, однак вона, фактично, не має шансів на створення правлячої більшості і формування уряду країни. Натомість можливість сформувати коаліцію мають три опозиційні партії – "Громадянська коаліція" Туска, коаліція "Третій шлях" і"Нова лівиця", які разом мають 248 депутатських мандатів при необхідному мінімумі в 231 депутатський голос.

Президент Дуда у вівторок і середу проведе розмови з лідерами усіх політичних сил, які потрапили до парламенту, з метою визначення кандидатури на посаду прем'єра.

Читайте також: У Польщі на виборах перемогла партія Качинського - офіційні результати

Речник уряду РП Пьотр Мюллер у вівторок заявив: якщо Дуда довірить партії, яка перемогла у виборах, формувати уряд, то політсила Качинського скористається цією можливістю.

Раніше Дуда заявляв, що за традицією він доручить формувати уряд партії, яка набрала найбільше голосів на виборах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-