Ердоган поговорив із Зеленським про війну в Україні та Ізраїлі

Ердоган поговорив із Зеленським про війну в Україні та Ізраїлі

Оновлено
Укрінформ
Президенти України і Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та Володимир Зеленський провели телефонну розмову у суботу, в ході якої зокрема обговорили війну в Україні.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на повідомлення пресслужби Ердогана у соцмережі Х (колишній Твіттер).

Зазначається, що сторони обговорили російсько-українську війну, а також конфлікти між Ізраїлем і Палестиною та гуманітарну кризу в регіоні.

«Заявивши про можливість мирного врегулювання регіональних конфліктів, зокрема ізраїльсько-палестинської суперечки, президент Ердоган зазначив, що Туреччина продовжуватиме докладати всіх зусиль для цього», – йдеться у повідомленні.

Зеленський обговорив із Ердоганом наступний раунд переговорів щодо Формули миру.

«Під час розмови з Президентом Реджепом Таїпом Ердоганом висловив вдячність Туреччині за незмінну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України», - заявив глава держави.

Президенти обговорили наступний раунд переговорів щодо Формули миру, який відбудеться на Мальті. Туреччина братиме участь, додаючи свій авторитетний голос і позицію.

«Продовольча безпека. Попри зрив Росією Чорноморської зернової ініціативи, Україна залишається відданою своїй життєво важливій ролі гаранта глобальної продовольчої безпеки та забезпечує роботу Чорноморського зернового коридору», - зазначив Зеленський.

Як повідомили в пресслужбі Офісу Президента, Зеленський також відзначив участь турецьких фахівців у першому Форумі оборонних індустрій у Києві та підготовку конференції з відновлення України, яка відбудеться у Туреччині в листопаді.

Співрозмовники обговорили подальший розвиток двосторонніх відносин і наголосили на важливості реалізації всіх домовленостей, досягнутих під час останньої зустрічі президентів у Стамбулі.

«Продовольча безпека. Попри зрив Росією Чорноморської зернової ініціативи, Україна залишається відданою своїй життєво важливій ролі гаранта глобальної продовольчої безпеки та забезпечує роботу Чорноморського зернового коридору», - зазначив Зеленський.

Зеленський та Ердоган також обговорили ситуацію на Близькому Сході й погодилися з необхідністю забезпечити захист цивільних осіб та повагу до гуманітарного права.

«На жаль, Україна добре розуміє, що таке війна та цивільні жертви. Тому ми категорично засуджуємо будь-які терористичні методи й насильство та виступаємо за недопущення подальшої ескалації», - заявив глава Української держави.

Читайте також: Військові Туреччини готові допомогти у наданні гуманітарної допомоги та евакуації палестинців - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, Надзвичайний та Повноважний Посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере заявив, що угода про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною, підписана на початку лютого минулого року, перебуває на стадії ратифікації парламентів обох країн. Пізніше, з огляду на надзвичайні обставини у зв'язку із війною, можуть бути задіяні механізми для внесення погоджених сторонами коректив.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-