Стефанішина закликала до індивідуальних рішень з передачі Україні «заморожених» активів РФ

Стефанішина закликала до індивідуальних рішень з передачі Україні «заморожених» активів РФ

Укрінформ
Практика демонструє успішність індивідуальних рішень країн з використання "заморожених" російських активів для компенсації збитків, завданих війною Росії проти України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час конференції “United for Justice. United for Nature” у Києві.

"Я сьогодні почула багато промов, але не почула головного - що перш за все, ми повинні виграти війну. І це - єдиний елемент, який може внести максимальну ясність у наступні кроки. Але поки ми ведемо війну, є дещо, що ми можемо почати робити прямо зараз, щоб притягнути Росію до відповідальності. Йдеться про заморожені активи російських олігархів і різні активи, які в основному зосереджені в Європі", - заявила вона.

Читайте також: Облік і відшкодування збитків від злочинів РФ важливі, як і відбудова України - єврокомісар

За словами Стефанішиної, це буде найбільшим ударом по російській автократії.

Водночас Стефанішина вказала на те, що наразі складно знайти консенсус між 27 країнами-членами ЄС, "тому що активи різні та тип процедур різний".

"Тому немає єдиного підходу. Але на цей час найбільш успішним було індивідуальне рішення, яке приймали в кожному конкретному випадку такі країни, як, наприклад, Канада, як Бельгія", - сказала віцепрем’єр.

Вона додала, що ці російські "заморожені" активи не належать Україні і не спрямовуються автоматично на відновлення України, а рішення щодо їх долі мають приймати країни, де вони були "заморожені".

Читайте також: В Україні зафіксували понад 2,5 тисячі злочинів проти довкілля, які вчинила Росія

"Немає єдиного розуміння, що всі активи мають бути спрямовані в Україну або розглядатися як репарації за агресію. Тож це суверенне та індивідуальне рішення кожної держави. Естонія, Канада та Бельгія вже прийняли таке рішення, і ми закликаємо інші країни наслідувати цей досвід", - заявила Стефанішина.

Як повідомляв Укрінформ, Україна досягла прогресу у переговорах зі США, Канадою та Євросоюзом щодо конфіскації російських активів, однак триває складна дискусія щодо суверенних активів РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-