Агресія Росії проти України потребує глобальної відповіді - Костін

Агресія Росії проти України потребує глобальної відповіді - Костін

Укрінформ
Війна Росії проти України набула глобального виміру протистояння тиранії вільному демократичному світу, тож відповідь міжнародної спільноти на цю агресію має бути глобальною.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сказав генеральний прокурор Андрій Костін у Брюсселі під час зустрічі з журналістами після дискусії щодо шляхів притягнення до відповідальності країни-агресора, яка відбулася в рамках Центру європейської політики,

«Трибунал (для Росії – ред.) повинен мати міжнародний вимір, тому що ця збройна агресія – це не регіональний конфлікт, це глобальна війна. Немає жодної країни у світі, якої б не торкнулася ця збройна агресія, - в цінах на пальне, у постачанні зерна або у використанні зброї. Ця збройна агресія має глобальний вимір, тому й відповідь на неї має бути глобальною. Це війна автократій та тиранії проти вільного демократичного світу», - сказав генеральний прокурор України.

За його словами, якщо демократичний світ буде єдиним та сильним, то і відповідь буде належною. «Тож будь-який агресор тричі подумає перед тим, як розпочинати агресивну війну», - додав Костін.

Він зауважив, що головною умовою для створення міжнародного трибуналу для покарання Росії за злочин агресії проти України, є політична воля. Позиція не лише України, а й усіх українців, полягає у тому, що цей трибунал має переслідувати за злочин агресії особисто Володимира Путіна, а також все вище політичне керівництво РФ, яке має персональний імунітет від кримінального переслідування у будь-якій національній судовій системі.

Читайте також: Спецтрибунал для Росії можна створити через Раду Європи - член Венеційської комісії

«Це саме та позиція, яку я завжди доводжу до наших партнерів. Безумовно, політична воля є головною. Якщо рік тому ми лише збирали країни, які були готові підтримати ідею створення такого спеціального трибуналу, наразі вже кілька місяців тривають дискусії в так званій координаційній групі щодо обрання юридичної моделі. Поки ці дискусії продовжуються, в Гаазі, за сприяння Євроюсту, вже працює Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії Росії проти України», - нагадав генпрокурор.

Він зауважив, що команда прокурорів з України разом з прокурорами зі складу Спільної слідчої групи за підтримки прокурорів з інших країн, у тому числі США, вже зараз працюють над документуванням російського злочину агресії, аби спільно будувати цю справу, щоб вона була готова до розгляду на майбутньому міжнародному трибуналі, тільки-но він буде створений.

Читайте також: Спецтрибунал каратиме не Росію, а окремих її громадян - Кориневич

Як відомо, міжнародна спільнота рішуче засудила російську агресію проти України у багатьох міжнародних форматах, включаючи ГА ООН. Наразі, за ініціативи впливових міжнародних організацій та демократичних країн, за активного сприяння агентства ЄС Євроюст та із залученням Міжнародного кримінального суду триває збір доказів і документування злочинів, які Росія вчиняє в Україні, включаючи воєнні злочини, злочини проти людства, геноцид.

Окремо триває розслідування злочину агресії Росії проти України та процес створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання за цей злочин вищого політичного й військового керівництва Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-