Спецтрибунал каратиме не Росію, а окремих її громадян - Кориневич

Спецтрибунал каратиме не Росію, а окремих її громадян - Кориневич

Ексклюзив
Укрінформ
Спецтрибунал щодо злочину агресії проти України у разі його створення каратиме не Росію, а окремих громадян РФ.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич.

«Спецтрибунал у разі його створення каратиме не Росію, а конкретних російських громадян, бо ми пам’ятаємо, що коли ми говоримо про відповідальність за злочини, ми говоримо про індивідуальну кримінальну відповідальність», - сказав дипломат.

На його переконання, Спеціальний трибунал має бути створений.

«Я думаю, що весь той шлях, який ми пройшли, має говорити про те, що ми не можемо зупинитись. Уже створений Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA) в Гаазі. Тож ми сказали дуже велике А, і ми маємо всі разом сказати Б. Тому я переконаний, що Спецтрибунал буде створений», - наголосив Кориневич.

Читайте також: РФ перекрутила поняття геноциду, щоб виправдати своє вторгнення в Україну - Кориневич

Він також розповів, що у Гаазі відбулася зустріч Core Group.

«Тож ми продовжуємо працювати, і як тільки будуть результати, які ми між собою погодимо, ми будемо про це говорити. Наразі я думаю, що найвищою цінністю має залишатися ця спільність у думці: нам потрібен Спецтрибунал, і ми маємо всі разом знайти варіант, опцію, яка буде підходити для реалізації трибуналу. І ми її реалізуємо», - сказав він.

Відповідаючи на запитання про ймовірний список тих, кого має судити Спецтрибунал, Кориневич сказав: «Орієнтовно ми між собою говоримо, що це можуть бути 20+ топпосадовців, які за своєю посадою брали участь у прийнятті рішень про ведення агресивної війни проти України».

Як повідомлялося, до коаліції (Core Group) зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України увійшли представники 38 держав та кілька представників міжнародних організацій.

Читайте також: Без механізму притягнення винних злочин агресії не буде реальним для міжнародного права - Кориневич

Україна спільно з партнерами просуває створення Спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва РФ.

Створення трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-