Передача Україні ATACMS і вступ до НАТО є питаннями часу - американський експерт

Передача Україні ATACMS і вступ до НАТО є питаннями часу - американський експерт

Укрінформ
Україна отримає ракети ATACMS і стане невдовзі членом НАТО, але наразі існує небезпека зменшення необхідної Києву допомоги з боку партнерів, що може вплинути на результати війни.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу Про це сказав Александр Віндман, підполковник у відставці армії США, директор Американської програми лідерства у VetVoice Foundation під час міжнародної конференції «Україна та ми: що російська агресія означає для Європи», що відбулася в Берліні.

«ATACMS – це лише питання часу. Ми всі знаємо, що це станеться», - переконаний Віндман. Він також висловив упевненість, що «Україна неминуче вступить у НАТО», і це може статися протягом п’яти років.

Членство в Альянсі, на думку експерта, це єдина річ, яка насправді може гарантувати в майбутньому безпеку України та утримати Росію від нової спроби нападу. Інакше України залишатиметься уразливою для російського імперіалізму та реваншизму.

Колишній американський військовий високо оцінив дії ЗСУ. Зокрема, відзначив той факт, що зазвичай сторона, яка наступає, повинна мати перевагу щонайменше 3 до 1, а подекуди навіть 7 до 1. І вона, як правило, зазнає значно більших утрат, ніж сторона в обороні. Але українці довели, що може бути інакше.

«Ми були схильні недооцінювати винахідливість українців, їхню волю боротися та перемагати. І, можливо, переоцінювали спроможність росіян, у тому числі їхній моральний дух, готовність помирати на полі бою невідомо за що», - зауважив Віндман.

Водночас він застеріг від недооцінки російської армії. Навіть якщо ЗСУ матимуть більше успіхів на полі бою, вони поки що не можуть досягти результатів, яких від них сподівалися через «завищені очікування». Отже, вважає експерт, повторення Харківської і Херсонської операцій не буде, важкі бої триватимуть і взимку.

Читайте також: Контрнаступ просувається, українці повертають позиції - генсек НАТО

«Україна має єдиний шлях перемогти і багато можливостей для програшу», - сказав Віндман. Шлях до перемоги – наявність переваги в ресурсах із Заходу для досягнення тактичних здобутків на лінії фронту, завдання ударів по командних пунктах ворога, «спроби перенести війни на російську територію» тощо. Втім, зауважив він, для цього потрібна політична воля Заходу, якої наразі, очевидно, недостатньо.

Програти Україна може, якщо буде розірвано консенсус серед партнерів, застеріг експерт. Занепокоєння викликає саме політичний компонент. Росія намагатиметься розхитувати єдність Заходу та підривати підтримку України. В Кремлі вірять: якщо їм це вдасться, вони з перевагою в економіці та людських ресурсах зможуть повільно здолати Україну. Тож тривала війна - в інтересах Москви, оскільки це перешкоджає членству України в НАТО, зазначив Віндман.

Читайте також: Війна може затримати вступ України до НАТО, але не до ЄС - посол Франції

Він також погодився з думкою, що серед західних політиків існують побоювання, що «Україна виграє надто багато, а Росія програє дуже сильно», і це призведе до нестабільності у РФ, ба більше – до її розпаду. Величезним питанням є: чи насправді Захід хоче перемоги України, а чи він вирішив «грати в глухий кут», резюмував американський експерт.

Нагадаємо, уродженець Києва Александр Віндман - ветеран війни в Іраку та колишній директор з європейських справ Ради національної безпеки США..

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-