Швейцарія дивиться, що може запропонувати Україні з огляду на нейтральний статус - президент

Швейцарія дивиться, що може запропонувати Україні з огляду на нейтральний статус - президент

Укрінформ
Війну Росії проти України не треба розглядати як суто регіональний конфлікт і проблему європейського масштабу.

Про це сказав президент Швейцарської конфедерації Ален Берсе перед початком зустрічі Європейської політичної спільноти в Гранаді, передає Укрінформ.

«Не повинно бути так, щоб на це дивилися як на континентальну (європейську) справу, це справа всього світу, вона стосується всіх», - підкреслив Берсе.

Він зазначив, що зараз, коли війна триває вже понад 18 місяців, важливо подивитися, як далі розвиватимуться події і що можна зробити. Власне швейцарський лідер, за його словами, «задіює всі свої контакти, в тому числі в Африці, Латинській Америці».

Читайте також: Швейцарія підтримує створення спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України

Швейцарія також дивиться, що вона може запропонувати з огляду на свій нейтральний статус. Берсе нагадав, що минулого тижня його країна зробила «важливий крок», схваливши 100 млн швейцарських франків на розмінування в Україні.

«Це важливий крок і знак того, що Швейцарія є дуже солідарною з Україною», - підкреслив Берсе.

Читайте також: Швейцарія ввела санкції проти постачальників комплектуючих до іранських дронів

Як повідомлялось, 29 вересня влада Швейцарії схвалила пакет на 100 мільйонів швейцарських франків (близько 109 млн доларів США) на розмінування цивільних і сільськогосподарських територій в Україні та допомогу у відновленні країни. Допомога розрахована на період з 2024 по 2027 роки. Також з початку повномасштабного вторгнення Швейцарія надала прихисток 65 400 біженцям війни з України. Водночас країна, посилаючись на свій нейтральний статус, неодноразово відмовляла в передачі Україні зброї та навіть схваленні передачі збройних систем зі швейцарськими компонентами іншим країнам, які готові були це зробити.

Фото: SWI Swissinfo, Keystone/Peter Schneider 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-