Швейцарія підтримує створення спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України

Швейцарія підтримує створення спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України

Укрінформ
Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що Берн підтримує ідею створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Про це він сказав у Нью-Йорку на зустрічі, присвяченій статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), передає Укрінформ з посиланням на Swissinfo.ch.

Як зазначається, попри те, що МКС у березні видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової, суд не має повноважень та юрисдикції для розслідування злочину агресії проти України в цілому.

Тому серед дипломатів зараз циркулює ідея створення спеціального трибуналу ООН, як це сталося, наприклад, після війни в Югославії. Кассіс, однак, зазначив, що такий спеціальний трибунал має бути створений у широких багатосторонніх рамках та за збалансованої міжнародної підтримки.

Президент Швейцарії Берсе раніше також розкритикував Росію у своєму виступі на Генеральній Асамблеї ООН.

"Розв'язавши агресивну війну проти України, Російська Федерація атакувала не лише мирну країну, а й міжнародне право та принципи багатосторонньої дипломатії", - сказав він.

Читайте також: Зеленський розповів про оптимальний формат міжнародного трибуналу над РФ

Він наголосив на тому, що "ця агресія є справою рук постійного члена Ради Безпеки ООН, яка, відповідно до Статуту ООН, несе "головну відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки".

Як повідомляв Укрінформ, у Нью-Йорку у вівторок відкрилися загальні дебати в рамках тижня високого рівня 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, у яких бере участь Президент України Володимир Зеленський.

Тиждень високого рівня Генеральної Асамблеї ООН проходитиме з 19 по 25 вересня.

Зеленський 20 вересня він візьме учать у відкритих дебатах Ради Безпеки ООН щодо України. 21 вересня він має зустрітися у Вашингтоні з Байденом.

Фото: Remo Neuhaus

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-