В ООН рекомендують українській владі переглянути закон про колабораціонізм

В ООН рекомендують українській владі переглянути закон про колабораціонізм

Укрінформ
Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні рекомендує українській владі переглянути закон про колабораціонізм з урахуванням положень міжнародного гуманітарного права та реалій життя в умовах окупації.

Про це заявила голова Місії Даніель Белль на презентації нової доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні, яка охоплює період з 1 лютого до 31 липня 2023 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Доповідь рекомендує ретельно переглянути існуючі закони про колабораціонізм, спираючись на положення міжнародного гуманітарного права та враховуючи реалії життя в умовах окупації», - сказала Белль.

Вона поінформувала, що на звільнених територіях українська влада порушила майже шість тисяч кримінальних справ проти осіб, звинувачених у співпраці з окупаційною владою.

«Наш моніторинг показує, що багато затриманих і навіть засуджених громадян були обрані мішенню за діяльність, яку, згідно з міжнародним гуманітарним правом, окупаційна влада в принципі може робити обов’язковою для виконання. Це стосується осіб, які працювали над забезпеченням безперервної роботи соціальних служб і шкіл», - зауважила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Читайте також: Росія є найбільшим порушником міжнародного права ХХІ століття - Кориневич

За її словами, ті, з ким представники Місії проводили співбесіди, часто заявляли, що погодилися працювати лише після погроз з боку окупаційної влади.

«Вони також описували атмосферу всепроникного страху під час окупації, яка ще більше посилювалася їхньою ізоляцією від підконтрольної уряду України території», - констатувала голова Місії.

Як повідомлялося, Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)" набув чинності 15 березня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-