В ООН закликають вимагати від Росії доступу до всіх полонених та ув'язнених

В ООН закликають вимагати від Росії доступу до всіх полонених та ув'язнених

Укрінформ
Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні закликає держави-члени ООН вимагати від російської влади надати доступ незалежним спостерігачам до всіх місць тримання під вартою та інтернування.

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль на презентації нової доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні, яка охоплює період з 1 лютого до 31 липня 2023 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Белль зазначила, що Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує документувати випадки свавільних затримань та широкомасштабного застосування російською окупаційною владою катувань і жорстокого поводження щодо цивільних осіб та військовополонених.

«З лютого 2022 року ми зафіксували свавільні затримання майже тисячі осіб на окупованих територіях. За цей звітний період ми задокументували 43 такі випадки, але справжня кількість їх, ймовірно, вища», – сказала голова Місії.

Читайте також: В Україні з лютого по кінець липня через війну загинули 1028 цивільних - Моніторингова місія ООН

Вона поінформувала, що близько 90% осіб, опитаних представниками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, які були затримані на окупованих територіях, повідомили, що зазнали катувань і жорстокого поводження під час тримання під вартою. За її словами, ця тенденція також поширюється на військовополонених.

«Свідчення тих, хто вижив, описують неймовірну жорстокість, включаючи жахливі розповіді про жорстокі побиття. У деяких випадках це призводило до переломів кісток, вибитих зубів», – констатувала Белль.

Вона також зауважила, що протягом звітного періоду окремі російські військовополонені розповідали про випадки катувань і жорстокого поводження з боку представників української влади невдовзі після потрапляння в полон.

Читайте також: «Кадри війни»: на сайті ООН показали наслідки агресії РФ проти України

«У доповіді міститься заклик до держав-членів ООН вимагати від російської влади надати доступ незалежним спостерігачам до всіх місць тримання під вартою та інтернування. На відміну від цієї ситуації, Моніторингова місія з прав людини має повний доступ до російських військовополонених в Україні, де ми спостерігаємо покращення у поводженні з ними», – зазначила голова Місії.

Як повідомлялося, внаслідок ведення бойових дій у період між 1 лютого та 31 липня в Україні загинули щонайменше 1028 та були поранені 3593 цивільні особи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-