Канада демонструє лідерство у підтримці України - Зеленський

Канада демонструє лідерство у підтримці України - Зеленський

Укрінформ
Канада демонструє лідерство у підтримці України, захищаючи свободу і справедливість.

Про це сказав Президент Володимир Зеленський, виступаючи в парламенті Канади, передає власний кореспондент Укрінформу.

Канада не просто обрала «правильну сторону», – «ви є лідером, і я дякую тобі за це, Канадо. Дякую за те, що подаєте справжній приклад лідерства й чесності для багатьох людей у всьому світі», – сказав Президент, наголосивши, що фальшивий нейтралітет у такій ситуації «виглядає явно аморальним».

Підтримка Канадою України зброєю та обладнанням дала змогу врятувати тисячі життів. Ідеться, зокрема, про системи протиповітряної оборони, бронетехніку, транспортні засоби, артилерійські снаряди, засоби розмінуванні, зазначив Зеленський.

«Лідерство Канади в санкціях проти Росії за цю війну та терор дійсно спонукає інших людей у світі наслідувати ваш приклад», – сказав Президент.

Він подякував за «100-відсоткову підтримку українського руху в НАТО, активну участь у навчанні наших військових».

Читайте також: Зеленський виступив в парламенті Канади

Президент також висловив вдячність Канаді за економічну підтримку України, за те, що допомогла «позбутися її залежності від російського ядерного палива». Україна і Канада разом зі своїми партнерами й друзями демонструють усім, що цілком реально повністю розірвати зв'язки з сумнівними російськими ядерними технологіями, пояснив він.

Зеленський нагадав, що Москва використовує ядерні технології і будівництво АЕС, як і газ та нафту, для політичних атак на суверенітет інших країн. «Росія намагається порушити суверенітет інших країн за допомогою своїх маніпуляцій з енергетичними ресурсами… – зауважив він. – Тож чим більше країн будуть вільні від російських енергоресурсів, тим швидше енергетика у світі знову стане просто енергетичним ресурсом, а не зброєю проти суверенітетів».

Ще одним важливим напрямком співпраці Зеленський назвав канадську ініціативу щодо активізації зусиль з конфіскації російських активів.

Читайте також: Зеленський обговорив із Трюдо оборонні потреби України

За його словами, він обговорив це питання з прем’єр-міністром Джастіном Трюдо. «Ті кошти, які Росія і її поплічники використовують для оплати війни, мають бути використані для справедливої компенсації збитку, заподіяного війною і терором», – наголосив глава Української держави.

Також потрібна активна і глобальна робота з притягнення Росії до відповідальності за сам злочин агресії та абсолютно за всі злочини, пов'язані з цією агресією, наголосив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Володимир Зеленський перебуває з неанонсованим візитом у Канаді. Зокрема він виступив зі зверненням до канадського парламенту.

Читайте також: Зеленський у парламенті Канади: Те, що робить Росія в Україні – це геноцид

Президент України уже звертався до канадського парламенту у березні 2022 року. Лише кілька світових лідерів зверталися до парламенту Канади двічі, серед них: колишні прем’єр-міністри Великої Британії Маргарет Тетчер й Ентоні Еден, а також президенти США Рональд Рейган та Дуайт Ейзенхауер.

Раніше цього тижня Зеленський відвідав США, де взяв участь у 78-й сесії Генасамблеї ООН, провів зустріч з президентом США й іншими представниками американської влади.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-