Дуда готовий зустрітися із Зеленським, «щойно буде можливість»

Дуда готовий зустрітися із Зеленським, «щойно буде можливість»

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда готовий зустрітися з главою Української держави Володимиром Зеленським, «як тільки буде можливість».

Про це він заявив в четвер в інтерв’ю телеканалу TVN24, передає Укрінформ.

«Як тільки буде можливість, я обов’язково буду з ним (Зеленським – ред.) розмовляти, але ми точно не говоритимемо перед камерами. Ми розмовлятимемо так, як багато разів говорили - віч-на-віч, як розмовляють один з одним два друга, які хочуть вирішити різні складні ситуації»,- заявив Дуда.

На запитання польського журналіста, чи він й далі вважає Зеленського своїм другом, Дуда відповів: «Звичайно».

Президент РП підкреслив, що слова Президента України Володимира Зеленського під час виступу на Генасамблеї ООН у вівторок про те, що деякі друзі у Європі «роблять із зерна трилер», допомагаючи цим «підготувати сцену для московського актора» були «несправедливими».

«У той момент мені було прикро, тому що я вважаю: те, що він говорить дуже несправедливо», - зазначив Дуда, додавши, що він був цим «розчарований».

Водночас, він наголосив, що «не потрібно підвищувати градус емоцій, оскільки це – суперечка, яка стосується дуже невеликого відрізка українсько-польських відносин».

«Давайте не дозволимо, аби це вплинуло на ціле, тому що для цього немає жодних підстав, від цього виграють лише інші»,- підкреслив Дуда.

Як відомо, у четвер у литовських ЗМІ з’явилася інформація про те, що президент Литви зустрівся в Нью-Йорку з президентами України і Польщі. Згодом прессекретар глави Української держави Сергій Никифоров повідомив Укрінформу, що тристоронньої зустрічі президентів України Володимира Зеленського, Польщі Анджея Дуди та Литви Гітанаса Науседи у Нью-Йорку не було. Президент Литви зустрічався з українським та польським лідерами окремо.

Читайте також: Український і польський аграрні міністри домовилися знайти рішення щодо експорту зерна

У травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року.

Єврокомісія оголосила 15 вересня, що ЄС не продовжуватиме тимчасові обмеження щодо українського зерна. Після цього Польща, Угорщина та Словаччина заявили про рішення одноосібно блокувати імпорт української агропродукції та припинили участь у Координаційній платформі, яка була створена під егідою ЄК для розв'язання цього питання.

Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко заявила 18 вересня, що відповідно до домовленості про правила та процедури вирішення спорів угоди про заснування Світової організації торгівлі, Україна подала вимоги про проведення консультацій зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною в межах СОТ.

Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна обмежить імпорт із Польщі й Угорщини, якщо ці країни не скасують ембарго на зерно.

Своєю чергою глава польського уряду Матеуш Моравецький в середу застеріг, що Польща накладе ембарго на чергові агропродукти з України, якщо українська влада підніматиме градус напруги у суперечці навколо збіжжя, зокрема заборонить ввезення польських овочів в Україну.

Фото: KPRP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-