Тристоронньої зустрічі Зеленського, Дуди і Науседи не було – Никифоров

Тристоронньої зустрічі Зеленського, Дуди і Науседи не було – Никифоров

Укрінформ
Тристоронньої зустрічі президентів України Володимира Зеленського, Польщі Анджея Дуди та Литви Гітанаса Науседи у Нью-Йорку не було.

Таку інформацію Укрінформу підтвердив прессекретар глави Української держави Сергій Никифоров.

«Імовірно Науседа бачився з обома президентами порізно, втім формальної двосторонньої зустрічі у нього із Зеленським теж не було», - зазначив Никифоров.

Раніше у литовських ЗМІ з’явилася інформація про те, що литовський президент Гітанас Науседа в Нью-Йорку, поспілкувавшись із польським колегою Анджеєм Дудою та з українським президентом Володимиром Зеленським, зазначив, що розбіжності між двома країнами мають бути вирішені якнайшвидше.

«Заради спільної, найважливішої мети - захисту Європи від агресивної експансіоністської політики Росії - розбіжності між Україною та Польщею мають бути вирішені якнайшвидше», - цитує Гітанаса Науседу мовник LRT з посиланням на адміністрацію глави Литви.

Науседа висловив свою позицію Дуді та Зеленському. З повідомлень литовських медіа незрозуміло, це була спільна зустріч чи окреме діалогове спілкування.

За словами литовського президента, місце Польщі в наданні підтримки Україні є винятковим, і необхідно знайти рішення, оскільки подальше поглиблення кризи було б безвідповідальним. «У цьому випадку йдеться не про безпеку окремих країн, а всього регіону і навіть континенту. Як показує історія, тільки спільними зусиллями, підтримуючи і допомагаючи один одному, ми можемо протистояти небезпеці зовнішніх загроз. Тим часом, суспільні розбіжності, незалежно від причин, не тільки підривають єдність, а й допомагають пропаганді противника», - сказав глава Литви.

Читайте також: Варшава сподівається, що Київ не введе ембарго на агропродукцію з Польщі

Як відомо, у травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року.

Єврокомісія оголосила 15 вересня, що ЄС не продовжуватиме тимчасові обмеження щодо українського зерна. Після цього Польща, Угорщина та Словаччина заявили про рішення одноосібно блокувати імпорт української агропродукції та припинили участь у Координаційній платформі, яка була створена під егідою ЄК для розв'язання цього питання.

Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко заявила 18 вересня, що відповідно до домовленості про правила та процедури вирішення спорів угоди про заснування Світової організації торгівлі, Україна подала вимоги про проведення консультацій зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною в межах СОТ.

Читайте також: Моравецький пояснив, навіщо Польща запровадила заборону на ввезення українського збіжжя

Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна обмежить імпорт із Польщі й Угорщини, якщо ці країни не скасують ембарго на зерно.

Своєю чергою глава польського уряду Матеуш Моравецький в середу застеріг, що Польща накладе ембарго на чергові агропродукти з України, якщо українська влада підніматиме градус напруги у суперечці навколо збіжжя, зокрема заборонить ввезення польських овочів в Україну.

Фото архівне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-