Клімкін – про зустрічі Зеленського у Вашингтоні: Це візит із високими ставками

Клімкін – про зустрічі Зеленського у Вашингтоні: Це візит із високими ставками

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін очікує від зустрічей Президента Володимира Зеленського з високопосадовцями США у Вашингтоні не прориву, а скоординованої з американським політикумом стратегії щонайменше на наступні 10-12 місяців.

Про це дипломат заявив в інтерв’ю «Радіо NV», передає Укрінформ.

«Я вважаю, що цей візит (Президента Зеленського до Вашингтона, - ред.) з високими ставками і насправді знаковий. Тому я би не стільки проривів від нього очікував, я очікував би від цього візиту, що ми зможемо не просто пояснити нашу позицію, а зможемо прийти до скоординованої стратегії щонайменше на наступні 10-12 місяців, можливо, до виборів (у США, – ред.) Це і є мета візиту», - сказав Клімкін.

Коментуючи можливість критичних зауважень під час відвідання Президентом Зеленським Конгресу США, дипломат зауважив, що, на його думку, вони не будуть «свідомо критичними». Водночас він спрогнозував, що ніхто не намагатиметься бути «занадто ввічливим і тим більше політкоректним», оскільки це «точно не американська політична культура, це не культура американського конгресу».

Читайте також: Зеленський закликав Трампа публічно презентувати мирний план щодо закінчення війни в Україні

Ексміністр нагадав, що Зеленський зустрічатиметься із спікером Палати представників Конгресу США Кевіном Маккарті.

«Я вважаю, що ця зустріч буде не менш важливою, ніж зустріч із Байденом. І ми всі розуміємо, чому – від конгресу залежить фінансування, а також ухвалення бюджету. Якщо американський бюджет не буде прийнятий і буде закриття держустанов – так званий shutdown (призупинення роботи уряду США, – ред.), це, звісно, не вплине на поставки нам озброєнь від Пентагону, але вплине на тренування і багато інших речей», - зауважив Клімкін.

Він нагадав слова Маккарті, що республіканцям, і йому зокрема, потрібно дві речі – підзвітність, «тобто покажіть нам, куди ідуть наші гроші, і що це ефективне використання», і стратегія перемоги України.

Ексочільник МЗС пояснив, що йдеться, по-перше, про стратегію перемоги, яка має бути обмежена в часі, по-друге, вона не має містити фундаментальних ескалацій, по-третє, американці не хочуть переходити «больові пороги».

«А без цього ніяк, оскільки перемога можлива тільки комплексна, вона не може бути тільки мілітарною. Подивіться, скільки зараз коштує нафта і як почали укладатися контракти за ціною більше, ніж межа 60 доларів, встановлена «Великою сімкою». Це означає, що кремлівський режим отримає додаткові гроші на фінансування війни. А це для Путіна просте правило: «Якщо я отримую гроші, значить, Захід мені це дозволяє. А якщо Захід дозволяє, я можу його «пересидіти», не піднімаючи ставки. А якщо так, то час працює на мене», - констатував ексміністр.

Підсумовуючи, він зауважив, що задача у нашої делегації і безпосередньо у Володимира Зеленського «дуже й дуже непроста» і на майданчику ООН у Нью-Йорку, де багато країн, маючи симпатію до нас, все одно хочуть якось «пропетляти», і у Вашингтоні.

Читайте також: ЗСУ досягнуть більших успіхів на фронті до кінця року - Зеленський

Як повідомлялося, у середу, 20 вересня, Президент України Володимир Зеленський візьме учать у відкритих дебатах Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй на тему «Дотримання принципів та цілей Статуту ООН через ефективну багатосторонність: підтримання миру та безпеки України».

У четвер, 21 вересня, Президент України має зустрітися у Вашингтоні з Президентом США Джо Байденом та відвідати Конгрес США.

Візит Президента України у США відбувається на тлі слухань щодо держбюджету в американському Конгресі, де сенатори та конгресмени розглядають запит Білого дому на додаткову допомогу Україні в розмірі $23 млрд.

Разом із тим, серед республіканців немає однозначної визначеності щодо того, чи погоджувати цю допомогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-