Штати в ООН: Винні в депортації українських дітей мають бути притягнуті до відповідальності

Штати в ООН: Винні в депортації українських дітей мають бути притягнуті до відповідальності

Укрінформ
Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд закликала міжнародну спільноту «не заспокоюватися» поки всі українські діти, насильно депортовані Росією, не повернуться у свої родини, і забезпечити притягнення злочинців до відповідальності.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона сказала на заході, організованому на полях Генеральної Асамблеї, «Боротьба за майбутнє: українські діти у війні».

«У США знову настала шкільна пора, – зазначила вона. – І я не можу не думати про українських дітей, які внаслідок жорстокої війни за вибором Росії не можуть повернутися у свої класи. Стрімке повномасштабне вторгнення відкинуло назад освіту мільйонів дітей».

Читайте також: Допоможіть врятувати українських дітей: Зеленська звернулася до Генсека ООН

Вона нагадала, що згідно зі звітами ООН російські війська в Україні здійснили 480 нападів на школи й лікарні.

«Російська агресивна війна – це не просто війна проти України. Це війна проти українських дітей», – наголосила Томас-Грінфілд.

Читайте також: Це геноцид: Президент про викрадення Росією українських дітей

Як розповіла вона, українських дітей виганяють зі шкіл та дитячих будинків під брехливим приводом гуманітарної евакуації, до них застосовують пропаганду, промивання мізків і навіть проводять з ними військовий вишкіл. Чиниться тиск, аби вони прийняли російське громадянство, їх насильно усиновлюють.

Томас-Грінфілд із вдячністю нагадала, що Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Володимира Путіна та дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової за депортацію дітей з окупованих районів України.

«Це воєнні злочини, це злочини проти людяності, – наголосила вона. – Ми не повинні заспокоюватися, поки всі ці діти не возз'єднаються зі своїми родинами... Ми зобов'язані забезпечити, щоб винні в цих злодіяннях були притягнуті до відповідальності».

Читайте також: Росія перетворює на зброю продовольство, енергію, депортацію дітей - Президент в ООН

Як повідомляв Укрінформ, у заході взяли участь дружина Президента Олена Зеленська, генпрокурор України Андрій Костін, уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець, дипломати та політики з багатьох країн світу.

Президент України Володимир Зеленський з дружиною перебувають у Нью-Йорку з візитом, де проходить тиждень високого рівня в рамках 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-