Росія перевернула Конвенцію про геноцид з ніг на голову - Україна у суді ООН

Росія перевернула Конвенцію про геноцид з ніг на голову - Україна у суді ООН

Укрінформ
Росія веде війну проти України в імʼя жахливої брехні про те, що Україна нібито вчиняє геноцид проти власного народу.

Про це сказав посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич під час виступу в Міжнародному суді ООН, повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

"Росія веде війну з моєю країною в імʼя жахливої брехні про те, що Україна вчиняє геноцид проти власного народу. Ця брехня є приводом Росії для агресії та завоювання. Росія не надала жодних достовірних доказів. Вона й не може. Насправді Росія перевернула Конвенцію про геноцид з ніг на голову. Міжнародна спільнота ухвалила Конвенцію про геноцид з метою захисту. Росія посилається на Конвенцію про геноцид з метою знищення", – наголосив він.

Кориневич також підкреслив, що Росія не поважає міжнародне право. "Для Росії міжнародне право не є обмеженням. Для Росії міжнародне право не існує для забезпечення поваги до суверенітету та прав людини. Для Росії міжнародне право є інструментом для зловживань", – сказав Кориневич.

Він також підкреслив, що, на відміну від Росії, Україна поважає міжнародне право.

"Україна вірить у вирішення спорів мирним шляхом. Саме тому в момент найбільшої загрози Україна звернулася до цього суду. Суд має широку юрисдикцію щодо спорів, пов’язаних із Конвенцією про геноцид. Відношення між цим спором та Конвенцією про геноцид є прямим. Росія звинуватила Україну в геноциді. Вона розпочала повномасштабне вторгнення з метою припинення геноциду. Іншими словами, Росія зловжила та порушила Конвенцію про геноцид, використовуючи звинувачення у геноциді як привід для повномасштабного вторгнення. Але Росія не існує поза законом. Вона має бути притягнута до відповідальності", – сказав Кориневич.

Читайте також: Росія ігнорує міжнародне право і не припиняє військові дії - Україна в суді ООН

Як повідомляв Укрінформ, у Міжнародному суді ООН в Гаазі почалися публічні слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Україну підтримали 32 країни, які долучилися до цієї справи зі своїми інтервенціями. Вони також матимуть слово у суді.

Суд проведе слухання щодо юрисдикції, і якщо суд визнає, що має юрисдикцію і що позов є повністю або частково прийнятним, то наступним етапом буде розгляд справи по суті.

Слухання проходитимуть у два раунди: Росія мала та матиме слово 18 та 25 вересня, а Україна виступає 19 та 27 вересня.

Також 20 вересня 32 держави матимуть слово у суді.

Спір стосується тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. У позові проти РФ до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

Читайте також: Росія в Гаазі заявила, що Міжнародний суд ООН не має юрисдикції

26 лютого 2022 року Україна подала до секретаріату Міжнародного суду ООН в Гаазі заяву про порушення справи проти Росії щодо "спору… про тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього".

З жовтня 2022 року РФ висунула попередні заперечення щодо юрисдикції Суду та прийнятності заяви України.

Міжнародний суд ООН 16 березня 2022 року зобов’язав РФ негайно припинити вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-