Росія ігнорує міжнародне право і не припиняє військові дії - Україна в суді ООН

Росія ігнорує міжнародне право і не припиняє військові дії - Україна в суді ООН

Укрінформ
Неповага Росії до міжнародного права не має меж, РФ ігнорує наказ Міжнародного суду ООН про тимчасові заходи, який зобов’язує Москву негайно припинити воєнні дії в Україні.

Про це сказав посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич під час свого виступу в Міжнародному суді ООН, повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Неповага Росії до міжнародного права не має меж. І цей суд не виняток для них. 18 місяців тому цей суд видав чіткий наказ: Росія повинна негайно припинити свої військові операції в Україні. Але Росія не була зацікавлена виконувати вимоги. Росія негайно оголосила, що ігноруватиме наказ Міжнародного суду ООН про тимчасові заходи. Росія не припинила військових дій в Україні. До цього дня Росія обрушує ракети на наші міста та наших людей, все ще в ім’я запобігання примарному геноциду. Наслідки непокори Росії були руйнівними. Прикладом таких руйнувань є навмисні напади Росії на критично важливу цивільну інфраструктуру. Ці атаки залишили цілі регіони та мільйони людей без опалення та електрики, зокрема у морози”, - сказав він.

За його словами, Організація Обʼєднаних Націй задокументувала серйозну шкоду, завдану цивільним особам.

“У червні минулого року руйнування Росією греблі Каховської гідроелектростанції в Херсонській області спричинило загрозливі та далекосяжні наслідки для тисяч людей на півдні України, зокрема відсутність доступу до чистої води. Міжнародні спостерігачі задокументували це руйнування. Світовий банк підрахував, що на відновлення знадобиться 411 мільярдів доларів”, - сказав Кориневич.

Читайте також: Справа геноциду: в Міжнародному суді ООН сьогодні слухають позицію України

Він також зазначив, що незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні від Ради ООН з прав людини встановила, що російські війська вчинили широкий спектр порушень міжнародного права, багато воєнних злочинів і дій, які можуть бути кваліфіковані як злочини проти людства. Один із прикладів: військові дії Росії в районі Запорізької атомної електростанції, що можуть призвести до серйозного ядерного інциденту, ставить під серйозну загрозу цивільне населення.

“Ще один жахливий приклад – насильницька депортація українських дітей. Процитую слова міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби в липні цього року: “На сьогодні ми виявили 19 474 незаконно переданих дітей, з них 4 390 є сиротами або позбавленими батьківського піклування”. За ці обурливі дії Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт. Він знайшов обґрунтовані підстави вважати, що глава Російської Федерації, держави, яка займає місце в Раді безпеки ООН, несе особисту відповідальність за ці воєнні злочини . Ось як далеко готова зайти Росія: під приводом запобігання геноциду вона вчиняє воєнний злочин, шляхом примусового вивезення дітей з їх батьківщини”, - підкреслив він.

За його словами, від таких жахливих дій потерпає не тільки Україна.

Читайте також: Росія в Гаазі заявила, що Міжнародний суд ООН не має юрисдикції

“Блокуючи українські порти та загрожуючи міжнародним перевезенням, Росія знищила або затримала у себе мільйони тонн зерна, посилюючи глобальний дефіцит продовольства в Африці та за її межами”, - сказав він.

Кориневич також зазначив, що непокора Росії також є нападом на авторитет цього суду. “Кожну ракету, яку Росія запускає по наших містах, вона запускає всупереч цьому суду. Тільки минулого тижня Росія атакувала ринок у Костянтинівці, убивши 17 людей, у тому числі дитину. Кожна з цих жертв була вбита через повну зневагу Росії до цього суду. Кожну дитину, яку Росія депортувала, вона депортувала, демонструючи відверту зневагу до цього суду. І кожного хороброго українського захисника, якого Росія калічить чи вбиває, вона покалічила чи вбила, зневажаючи цей суд”, - підкреслив посол.

Як повідомляв Укрінформ, у Міжнародному суді ООН в Гаазі почалися публічні слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Україну підтримали 32 країни, які долучилися до цієї справи зі своїми інтервенціями. Вони також матимуть слово у суді.

Спір стосується тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

У позові проти РФ до Міжнародного суду ООН Україна вимагає притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

26 лютого 2022 року Україна подала до секретаріату Міжнародного суду ООН в Гаазі заяву про порушення справи проти Росії щодо "спору… про тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього".

З жовтня 2022 року РФ висунула попередні заперечення щодо юрисдикції суду та прийнятності заяви України.

Міжнародний суд ООН 16 березня 2022 року зобов’язав РФ негайно припинити вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-