Рада може затвердити Держбюджет-2024 в середині листопада - Корнієнко

Рада може затвердити Держбюджет-2024 в середині листопада - Корнієнко

Ексклюзив
Укрінформ
Верховна Рада може затвердити Державний бюджет України на 2024 рік уже в середині листопада.

Про це перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко повідомив у коментарі Укрінформу.

"Згідно з регламентом Верховної Ради, до 15 вересня кожного року Кабінет міністрів має внести на розгляд парламенту проєкт Державного бюджету на наступний рік. Упродовж п‘яти днів ВР має заслухати доповідь щодо цього проєкту. Відповідно це станеться не пізніше, ніж 20 вересня, але ми не розголошуємо дати засідань. Після заслуховування проєкту бюджету депутати мають два тижні на подання поправок і пропозицій, потім комітет має зробити бюджетні висновки, які парламент має схвалити, – це фактично перше читання бюджету. Якщо скласти всі ці терміни, я думаю, що орієнтовно в середині жовтня ми вийдемо на голосування в першому читанні", – сказав перший віцеспікер українського парламенту.

Читайте також: На підтримку вітчизняного бізнесу в бюджеті передбачили понад ₴30 мільярдів

За його словами, після цього комітет Верховної Ради з питань бюджету певний час готуватиме проєкт до розгляду в другому читанні.

"Традиційно в дев‘ятому скликанні не було жодних бюджетних ночей. Ми це явище пережили. Ми завжди ухвалювали бюджет максимум до початку грудня, у перших числах місяця. Я вважаю, що цьогоріч буде раніше. На мою думку, уже в середині листопада країна матиме бюджет на наступний рік", – додав Корнієнко.

Перший заступник Голови ВР підкреслив, що Державний бюджет України на наступний рік "дуже простий – військовий". При цьому він зауважив, що Держбюджет-2024 буде "більш військовим, ніж бюджет 2023 року".

Читайте також: Корнієнко: ВР знайде як відкликати Шуфрича з посади голови комітету, якщо він не напише заяву

Другий пріоритет бюджету, за словами Корнієнка, – соціальна сфера. Він уточнив, що на неї спрямовуватимуться кошти партнерів і внутрішні резерви України.

Також він зазначив, що нині ведеться дискусія щодо перерозподілу податків на доходи фізичних осіб.

"Пропонується ту частину податку, яку сплачують військові, залишати в державному бюджеті, пропорційно не розподіляючи з місцевими бюджетами. Це дасть додаткові надходження спрямовані на Міністерство стратегічних промисловостей, Міністерство цифрових трансформацій, на закупівлю дронів, виробництво необхідних для військових речей", – пояснив перший заступник Голови ВР.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 15 вересня затвердив проєкт закону "Про Державний бюджет України на 2024 рік” (№10000) із власними доходами загального фонду бюджету в 1 трлн 560 млрд грн та видатками загального фонду у 3 трлн 108 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-