У ЄС прокоментували вилучення чотирьох росіян із санкційного списку

У ЄС прокоментували вилучення чотирьох росіян із санкційного списку

Укрінформ
Речник ЄС Пітер Стано пояснив виключення з санкційного списку кількох громадян РФ, щодо яких раніше були запроваджені обмежувальні заходи за причетність до агресії РФ проти України, відсутністю правових причин для їх подальшого перебування у переліку.

Про це він заявив на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я не буду вдаватися у деталі щодо кожного індивідуального випадку, тому що рішення щодо санкцій завжди приймаються у багатьох країнах-членах та за процедурою, яка є конфіденційною. Від початку війни ми включили в санкційний перелік понад 1800 осіб і установ, за результатами перегляду із цього списку на сьогодні вилучені десять із них. Причини дуже різні - починаючи від смерті особи або правових причин, коли ці особи довели Раді ЄС і країнам-членам, що вони більше не відповідають критеріям для застосування санкцій», - сказав Стано.

Він нагадав, що ЄС застосував 11 пакетів санкцій у зв’язку із російською агресією проти України, які завжди містять перелік осіб і установ, що визначаються на основі певних критеріїв. Кожен санкційний пакет регулярно переглядається.

У цьому разі країни-члени під час перегляду дійшли висновку, що немає правових причин для того, щоб ці особи перебували далі у санкційному переліку, заявив речник ЄС.

Як повідомлялося, 13 вересня Рада ЄС оголосила про рішення продовжити ще на 6 місяців, до 15 березня 2024 року, дію санкцій проти осіб, відповідальних за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України. Водночас Рада ЄС вирішила не поновлювати обмежувальні заходи проти чотирьох осіб.

Читайте також: Штати готові ввести санкції, аби завадити передачі зброї між КНДР і Росією

За даними DW, йдеться про бізнесмена Григорія Берьозкіна, який перебуває у близькому оточенні президента РФ Володимира Путіна та задіяний у низці секторів, включаючи ЗМІ, інфраструктуру й енергетику; мільярдера Фархада Ахмедова, який працює в російському нафтогазовому секторі; колишнього главу російської компанії електронної комерції Ozon Олександра Шульгіна; а також російського офіцера Георгія Шуваєва, який загинув торік на війні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-