Зеленський і Дуда можуть зустрітися найближчим часом — канцелярія президента РП

Зеленський і Дуда можуть зустрітися найближчим часом — канцелярія президента РП

Укрінформ
Найближчим часом може відбутися зустріч президентів України і Польщі Володимира Зеленського й Анджея Дуди на тлі так званої зернової кризи.

Про це заявив голова канцелярії президента Польщі Павел Шрот в ефірі радіо Rmf24, передає кореспондент Укрінформу.

“Можна сподіватися на таку зустріч”, - заявив Шрот, відповідаючи на запитання, чи найближчим часом відбудеться зустріч двох лідерів.

Українсько-польські відносини голова канцелярії президента РП оцінив як “добрі”, зауваживши, що Польща підтримує Україну у захисті її свободи і незалежності. Водночас, за його словами, це не змінює того факту, що Київ і Варшава мають і реалізують свої інтереси.

Шрот підкреслив, що Польща, закриваючи кордон для українського зерна, "реалізує свої національні інтереси, оскільки вона його не потребує”.

“Це збіжжя дуже потрібне країнам, яким загрожує голод унаслідок потрясінь, спричинених російською агресією проти України, – країнам Африки та Близького Сходу. Слід сприяти перевезенню українського зерна через Польщу до цих країн”, - наголосив голова канцелярії президента Польщі.

Як повідомлялося, Рада міністрів Польщі на засіданні у вівторок ухвалила постанову, в якій закликала Єврокомісію продовжити після 15 вересня заборону на імпорт з України чотирьох видів сільськогосподарської продукції. У разі, якщо Брюссель не прийме відповідного рішення, Варшава в односторонньому порядку продовжить ембарго на українське збіжжя. У документі сказано, що заборона діятиме доти, "доки не будуть врегульовані відносини в аграрній сфері між Польщею та Україною".

Читайте також: Польща попередила Єврокомісію, що продовжить ембарго на українське збіжжя після 15 вересня

У травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року. Ці країни хочуть продовжити заборону на імпорт до кінця року і розширити її на деякі інші товари.

Українська влада заявила, що у разі продовження Єврокомісією заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня Київ може розглядати дзеркальні заходи. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна звернеться до арбітражу СОТ у разі блокування Польщею експорту українського зерна.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-