Президент ще не вирішив, чи підпише закон про е-декларування – Арахамія

Президент ще не вирішив, чи підпише закон про е-декларування – Арахамія

Укрінформ
Упродовж тижня стане зрозуміло, чи поверне Президент закон про електронне декларування (№9534) до Верховної Ради з вимогою відкрити реєстр декларацій.

Таку думку висловив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає Укрінформ.

"Президент ще не вирішив (чи підпише закон про електронне декларування, чи поверне його до Верховної Ради з вимогою відкрити реєстр декларацій - ред.). Він чекатиме, поки законопроєкт буде підписаний Головою Верховної Ради і його надішлють до Офісу Президента. Потім, я думаю, буде робоча нарада. Врешті-решт Президент ухвалить рішення. З одного боку, є терміни, які нас відверто підтискають з виконання цих умов, а з іншого боку є позиції громадянського суспільства. Будемо чекати. Я думаю, протягом тижня все стане зрозуміло", - сказав він.

Арахамія підкреслив, що закон у тому вигляді, в якому він проголосований Верховною Радою - з нормою про продовження закриття майнових декларацій чиновників ще на один рік, є результатом перемовин з МВФ та Європейською комісією.

"Відкритість чи закритість реєстру - це вже окреме питання громадянського суспільства, відносин з нашими громадянами. І те, що зараз зробила група депутатів Європарламенту, є маніпуляцією в чистому вигляді: певні європейські інституції були суб'єктами перемовин, і вони дозволили робити нам реєстр у тому вигляді, в якому він є", - сказав голова фракції "Слуга народу".

Читайте також: Корнієнко - про закритий реєстр декларацій: Є питання, як це далі буде сприйматися

Як повідомляв Укрінформ, депутати Європейського парламенту закликали Президента України Володимира Зеленського повернути закон про електронне декларування (№9534) до Верховної Ради з вимогою негайно відкрити реєстр декларацій.

Петиція від українців до Президента про накладення вето на законопроєкт №9534 та про повернення його до парламенту з вимогою відкрити реєстр майнових декларацій чиновників набрала 25 тисяч необхідних голосів за рекордні три години. Зараз кількість підписантів становить майже 84 тис.

Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Ідеться про текст закону з нормою, що передбачає залишити реєстр декларацій закритим ще на один рік з можливістю для декларантів добровільно подати в Національне агентство з питань запобігання корупції заяву щодо персонального відкриття декларації впродовж року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-