Зеленський: Потрібно посилювати санкції проти енергетичного, фінансового та банківського секторів РФ

Зеленський: Потрібно посилювати санкції проти енергетичного, фінансового та банківського секторів РФ

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський наголосив на важливості посилення санкцій проти енергетичного, фінансового та банківського секторів РФ.

Про це він сказав на зустрічі з директором Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI) послом Майклом Макфолом, який разом з керівником ОП Андрієм Єрмаком очолює Міжнародну робочу групу щодо санкцій проти Росії, передає Укрінформ із посиланням на Телеграм-канал глави держави.

"Наша санкційна група вже продемонструвала вагомі результати. Розраховуємо на подальший тиск, який дасть Україні змогу швидше перемогти російський терор", - зазначив Зеленський.

Він підкреслив, що важливо посилювати санкції проти енергетичного, фінансового та банківського секторів російських терористів. Крім того, потрібно заблокувати постачання до Росії будь-яких компонентів і запчастин, які використовуються для виробництва ракет і дронів.

В Офісі Президента поінформували, що під час зустрічі глава держави подякував Макфолу та всій команді робочої групи, яка демонструє реальні напрацювання у сфері санкційної політики стосовно РФ.

"Результатом є 15 важливих документів, які напрацювала Міжнародна робоча група. Хочу подякувати всім нашим партнерам, які використовують ці напрацювання, адже це дуже важливо. Під час зустрічей партнери в усьому світі кажуть, що вони роблять усе можливе щодо запровадження нових санкцій стосовно Росії, які ви запропонували", – сказав Зеленський.

Він наголосив на посиленні санкцій щодо енергосектору Росії, а також на неприпустимості постачання до країни-агресора компонентів і запчастин, які використовуються для виробництва ракет і дронів. Це озброєння Росія спрямовує, зокрема, проти об’єктів енергетичної інфраструктури України, тому це питання особливо актуальне напередодні осінньо-зимового періоду, підкреслив Президент.

Глава держави закликав Міжнародну робочу групу продовжувати свою діяльність, щоб спільно з іноземними партнерами посилювати санкційний тиск на Росію у різних сферах.

Своєю чергою Макфол наголосив на важливості позбавлення російського режиму коштів, які витрачаються на ведення війни. За його словами, заблоковані активи Росії не можуть бути повернуті державі-агресору, а мають бути спрямовані на відновлення України. Кожна російська компанія й фізична особа, яка працює в країні-агресорі, має відчути на собі наслідки запроваджених санкцій, заявив посол.

"Ми маємо певні результати, яких нам вдалося досягти. Але маємо продовжувати свою роботу", – зазначив він.

Водночас керівник Офісу Президента Андрій Єрмак відзначив, що завдяки напрацюванням групи запроваджено ембарго на сиру нафту й нафтопродукти, механізм price cap на нафту, іммобілізовано понад 300 млрд дол. активів Центробанку Росії. Крім того, запроваджено санкції проти російських пропагандистів і заборонено діяльність російськомовних ЗМІ в низці країн ЄС.

За словами Єрмака, нині Міжнародна робоча група працює над такими важливими напрямами, як запровадження санкцій проти Росатома, подальших енергетичних санкцій, обмеження у сфері програмного забезпечення, дієві обмеження для зупинення надходження в Росію мікроелектроніки.

"Загалом цей комплекс заходів спрямований на подальше обмеження країні-агресору доступу до технологій", – сказав керівник ОП.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов зауважив, що РНБО від початку повномасштабної російської агресії запровадила санкції стосовно 7010 фізичних та 5028 юридичних осіб, серед яких – представники Росії та інших держав, які працюють із країною-агресором. Крім того, ухвалено зміни до санкційного законодавства, якими запроваджено електронні санкційні досьє.

Наприкінці зустрічі Зеленський вручив Макфолу орден «За заслуги» ІІІ ступеня, якого посол удостоєний за значні особисті заслуги у зміцненні міждержавної співпраці, підтримку державного суверенітету й територіальної цілісності України, вагомий внесок у популяризацію Україн у світі.

Читайте також: Більшість компонентів до російських дронів надходить із Китаю – група Єрмака-Макфола

Як повідомлялося, міжнародна робоча група, яку очолюють керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак і ексрадник Президента США з питань нацбезпеки посол Майкл Макфол, підготувала два нові документи: щодо посилення енергетичних санкцій та важливості конфіскації російських державних активів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-