Лише Україна та союзники по НАТО можуть вирішувати питання про членство – Столтенберг

Лише Україна та союзники по НАТО можуть вирішувати питання про членство – Столтенберг

Оновлено
Укрінформ
Вільнюський саміт дозволив надалі наблизити Україну до членства в НАТО та підтвердив, що питання про членство є виключною справою самої України та всіх країн-союзниць по Альянсу, жодна третя сторона, включаючи Росію, не може мати права вето у питаннях розширення НАТО.

Про це у Брюсселі під час виступу на спільному засіданні Комітету із закордонних справ та Підкомітету з безпеки й оборони Європарламенту сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час Вільнюського саміту НАТО ми прийняли важливі рішення, щоб допомогти наблизити Україну ближче до членства. Ми визнали також важливість того, що зробив ЄС, який надав Україні статус країни-кандидата... Україна ніколи не була ближчою до членства в НАТО, ніж зараз. Це відображує політичну реальність, що держави є суверенними і самі приймають рішення. Україна, безумовно, має право вирішувати власний шлях, і це справ України та країн-членів, - приймати рішення, коли Україна стане членом НАТО. Росія не може накладати вето на членство для будь-якої суверенної та незалежної країни в Європі», - сказав Столтенберг.

Він нагадав, що Вільнюський саміт НАТО підтвердив, що Україна буде членом Альянсу, та ухвалив три важливі рішення, щоб у практичному вимірі наблизити таке членство.

Читайте також: Раду Україна-НАТО планують запустити на всіх рівнях до кінця року - Стефанішина

По-перше, союзники ухвалили великий пакет підтримки та фінансування для України, які допоможуть забезпечити повну взаємосумісність між українськими Збройними силами та НАТО. Другий крок стосувався зміцнення інституційного політичного співробітництва між Україною і НАТО, для чого був започаткований формат Ради НАТО-Україна.

«Нам потрібно мати Україну не лише як партнера, нам потрібно бути рівними, - 31 союзник, невдовзі 32, – і Україна, за одним столом (переговорів – ред.). Ця Рада може ухвалювати рішення, вона може скликатися у дуже короткий термін та вирішувати кризи, як ми це вже зробили після саміту, коли була зупинена дія зернової угоди. Ми маємо намір перетворити цю Раду на потужний інструмент для посилення зв’язку між НАТО і Україною», - сказав Столтенберг.

Третє важливе рішення Вільнюського саміту, за його словами, полягало в усуненні для України вимоги проходження Плану дій щодо членства, хоча раніше цей етап був обов’язковим перед запрошенням. Після усунення цієї вимоги процес входження до НАТО для України скоротився з двох етапів до одного кроку.

Генсек НАТО нагадав, що перед початком війни, наприкінці 2021 року, президент Путін надіслав до НАТО проєкт договору з вимогою, щоб Альянс назавжди зупинив процес розширення та вивів всю свою військову інфраструктуру з усіх країн Центральної та Східної Європи, що приєдналися до Альянсу після 1997 року, що стосувалося половини членів Альянсу та було абсолютно неприйнятним для НАТО.

Читайте також: Вільнюс-2023: НАТО на роздоріжжі між лідерством і страхом перед фашистською Росією

«Він (Путін – ред.) розпочав цю війну, щоб не допустити збільшення кількості членів НАТО. Він отримав точно навпаки: більше присутності (військ - ред.) НАТО у східній частині Альянсу. До НАТО вже приєдналася Фінляндія, й Швеція невдовзі також буде повноправним членом», - зазначив Столтенберг.

Як повідомлялося, Саміт НАТО, що відбувся у Вільнюсі у липні поточного року, підтвердив, що Україна буде членом НАТО. Водночас Україна не отримала формального запрошення приєднатися до НАТО. За рішенням лідерів країн-союзниць, таке запрошення буде надіслано, коли всі країни НАТО будуть готові до такого рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-