Столтенберг привітав зусилля союзників у наданні F-16 Україні

Столтенберг привітав зусилля союзників у наданні F-16 Україні

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав зусилля союзників, зокрема, Данії і Нідерландів, а також інших членів «літакової коаліції», у наданні Україні бойових літаків  F-16 та в організації тренування для українських пілотів. 

Про це Єнс Столтенберг заявив сьогодні у Брюсселі під час виступу на спільному засіданні Комітету із закордонних справ та Підкомітету з безпеки й оборони  Європейського Парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Я хочу привітати зусилля Нідерландів, Данії, Норвегії, які оголосили, що готові надати (Україні – ред.) F-16. Багато союзників також оголосили, що готові розпочати тренування українських пілотів і технічного персоналу, щоб надати їм можливість отримати літаки F-16», - сказав керівник Альянсу.

Він зауважив, що військова допомога, яка надходить для України від союзників по НАТО та від членів ЄС, є набагато більшою за те, що будь-хто міг очікувати перед початком війни. Така допомога включає розвинуті артилерійські системи, крилаті ракети великого радіусі дії, сучасні системи протиповітряного захисту, поставки боєприпасів та організацію навчання для українських військовослужбовців за підтримки ЄС і союзників по НАТО.

Столтенберг зробив окремий наголос на тому, що головним пріоритетом для союзників по НАТО є забезпечення дієздатності усього військового обладнання, що вже поставлено в Україну. Тож, розглядаючи можливість поставок в Україну нових систем озброєння, зокрема літаків F-16, союзники по НАТО та країни ЄС мають і надалі чітко координувати зусилля із всебічного забезпечення вже поставленого обладнання, включаючи поставки боєприпасів, пального, запасних частин, засобів для обслуговування та ремонту.

«Ми маємо підтримувати Україну та підтримувати її на належному рівні. Але якщо оцінити, де ми перебуваємо зараз, буде очевидною різниця порівняно з тим, що ми уявляли раніше, усього за тижні до початку російського вторгнення. Ми маємо визнати, що наша сила та наша відданість не в останню чергу виходили від Європарламенту, що дозволило країнам ЄС та союзникам по НАТО встати поряд з Україною», - додав він.

Читайте також: Війна в Україні лише підкреслила важливість партнерства між НАТО і ЄС – Столтенберг

Як повідомлялося, на початку цього року ЄС і НАТО підписали Спільну декларацію про подальший розвиток співробітництва, що передбачає широку взаємодію між двома організаціями у вирішенні проблем безпеки і стабільності в Європі та світі. Важливість такої двосторонньої співпраці відображена в доктринальних документах обох організацій, зокрема у Стратегічній концепції НАТО та у Стратегічному компасі ЄС.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-