Політолог: Для змін на деокупованому Донбасі потрібне чітке антиколабораційне законодавство

Політолог: Для змін на деокупованому Донбасі потрібне чітке антиколабораційне законодавство

Укрінформ
Головною передумовою змін на деокупованих Донеччині, Луганщині та в Криму має бути чітке антиколабораційне законодавство.

Таку думку висловив політолог і громадський активіст Станіслав Федорчук Українському радіо, передає Укрінформ.

"Головною передумовою змін у деокупованій Донеччині, Луганщині, зрештою Криму, має бути чітке антиколабораційне законодавство, яке обмежує можливості тих людей, які співпрацювали з окупантами. Які виконували функції міської влади, які закручували нібито лампочки, але паралельно здавали своїх сусідів на підвал. Усі ці люди мають бути викреслені з громадського і політичного життя. Крім того, що ті, хто вчинив злочин, мають отримати покарання, ще й величезна кількість людей, вбудованих у систему окупаційну, вони мають бути відсунуті. І це, напевно, моя єдина пересторога щодо майбутньої деокупованої Донеччини, Луганщини і, власне, Криму",- сказав Федорчук.

Читайте також: Двом очільникам окупаційних адміністрацій із Луганщини «світить» до 10 років в'язниці

Він додав, що якщо ми не досягнемо справедливості щодо покарання тих, хто вчинив злочин, то важко уявити, що наші громадяни, які стали вигнанцями по всьому світі, повернуться.

"Щоби жити серед тих людей, які будуть сичати через зуби, мовляв, ми тут страждали в окупації, працювали на окупантів, співпрацювали, і ми тут ледь не герої, а ви тут повернулися з вільної України і розказуєте, як нам жити далі. Щоби уникнути цього конфлікту, на нас чекає великий денацифікаційний процес. Коли місцевому суспільству треба буде втовкмачити шляхом багатьох дій (інформаційних, виховних) те, що таке була російська окупація, які були причини російсько-української війни і власні наслідки", - додав політолог.

Як повідомлялося, Російська Федерація розпочала вторгнення в Україну у 2014 році. Тоді агресору вдалося захопити Крим, а також частину Донецької та Луганської областей включно з обласними центрами.

Фото: соцмережі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-