У Києві підписали меморандум про покарання Росії за злочин агресії

У Києві підписали меморандум про покарання Росії за злочин агресії

Фото
Укрінформ
У Києві відбулося підписання меморандуму щодо притягнення до відповідальності керівництва Росії за скоєний в Україні злочин агресії.  

Підписання меморандуму між Міжфракційним депутатським об'єднанням Верховної Ради «Трибунал для російських агресорів», Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація правників України» та Міжнародною асоціацією юристів.відбулось в Укрінформі.

«Підписання меморандуму - великий крок, фіксація вже того, що було зроблено і фіксація того, що повинно бути зроблено найближчим часом», - зазначив народний депутат України Олександр Качура.

Він наголосив на тому, що наразі вирішується питання подальшої архітектури відповідальності та справедливості у світі, і тому необхідно створити міжнародний трибунал.

«Підписанням цього меморандуму ми повинні вийти на результат, на результат того, щоб трибунал був створений, а злочинці були покарані. Буде трибунал, буде перемога», - акцентував парламентарій.

Своєю чергою виконавчий директор Міжнародної асоціації юристів доктор Марк Елліс висловив думку, що важливий не лише підписаний учасниками меморандум, щоб створити трибунал, але потрібна одностайність міжнародних партнерів у підтримці України.

«Питання створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України і відповідальності за злочин агресії проти України є одним з ключових, коли ми говоримо про забезпечення справедливості правосуддя», - заявив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич.

Він нагадав, що згідно з міжнародним правом, існує 4 категорії «найтяжчих міжнародних злочинів, найтяжчих злочинів проти міжнародного права» - злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочин агресії.

«Наразі у Гаазі діє ефективно і активно Міжнародний кримінальний суд, який розслідує ситуацію в Україні на предмет вчинення перших трьох з зазначених категорій злочинів, але щодо злочину агресії існує прогалина, адже наразі не існує жодного міжнародного суду або трибуналу, який має юрисдикцію притягати до відповідальності за вчинення цього злочину», - акцентував Кориневич.

За словами посла, потрібно закривати прогалину, яка наразі існує в міжнародному праві створенням спеціального трибуналу, який матиме юрисдикцію щодо розслідування і переслідування за злочин агресії проти України.

«Тож, я переконаний, що робота правничих міжнародних та національних асоціації, наших парламентарів, надасть нового імпульсу для роботи заради досягнення нашої спільної мети», - зазначив він.

Читайте також: Правозахисники презентували подання до Міжнародного кримінального суду про геноцид у Маріуполі

Водночас президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України» Микола Стеценко висловив думку, що підписаний меморандум стане наступним кроком, щоб зафіксувати вже наявні досягнення та напрацювання.

«Завдяки цим страшним подіям ми вимушені будемо штовхати світ до змін, але ці зміни будуть на користь всьому світу. І дійсно нам потрібен трибунал, який створить нове правове підґрунтя, щоб такого більше ніколи не було, і щоб міжнародне публічне право не загинуло, а навпаки вийшло на новий рівень. Інакше, якщо ми зараз дамо цій ситуації просто якось загубитися, затертися, зникнути, то злочини агресії будуть повторюватися. Тому рано чи пізно це питання необхідно вирішити. І краще, щоб ми його вирішили зараз. Переконаний, підписання цього меморандуму дасть позитивний результат», - резюмував Стеценко.

Читайте також: Провідні світові юристи закликали створити міжнародний трибунал для керівництва РФ

Як повідомляв Укрінформ, посол України в Нідерландах Олександр Карасевич в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу висловив думку, що спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України має бути в Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-