Посол Макеєв назвав зволікання Заходу причиною повільного українського контрнаступу

Посол Макеєв назвав зволікання Заходу причиною повільного українського контрнаступу

Укрінформ
Посол України в Німеччині Олексій Макеєв назвав нерішучу військову підтримку України з боку західних партнерів однією з причин нинішніх темпів просування під час непростого українського контрнаступу. 

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ. 

"Росія мала час, щоб підготуватися до оборони", - сказав Макеєв в інтерв'ю німецькому суспільно-правовому мовнику Deutschlandfunk, оприлюдненому в неділю.

"Дуже багато часу пішло на підготовку й оснащення українських бригад, бригад наступу", - пояснив дипломат. Ці бригади, за його словами, зараз повністю оснащені й забезпечені західним озброєнням і боєприпасами. Він також згадав про дебати в Німеччині, які вирували навколо постачання Україні бойових машин піхоти та зенітних систем.

Одним з наслідків зволікань Заходу стало те, що це дало Москві час укріпити російські позиції на захоплених українських територіях і захистити їх мінно-вибуховою загороджувальною смугою, ширина якої подекуди сягнула 20 кілометрів, пояснив Макеєв.

Крім того, нині Україна не має повного панування у повітрі над своєю територією, додав Макеєв. Саме тому поставка винищувачів F-16 є такою важливою - Данія, Нідерланди та Норвегія пообіцяли надати Україні F-16. Щодо німецьких крилатих ракет Taurus, Макеєв сказав, що Київ проводить "дуже прагматичні й предметні переговори" з німецьким урядом стосовно цього питання.

Україна вже тривалий час просить уряд Німеччини дозволити передачу крилатих ракет Taurus. Канцлер Олаф Шольц, однак, досі не дав жодних конкретних обіцянок з цього приводу, обмежившись лише поясненням, що такі питання потрібно узгоджувати з іншими партнерами по НАТО. У Берліні побоюються, що передані Україні крилаті ракети можуть також застосовуватися для ударів углиб території Росії.

Читайте також: Фінляндія схвалила новий пакет військової допомоги Україні на €94 мільйони

Говорячи про можливі мирні переговори з Росією, Макеєв сказав: "Йдеться про руйнування, а Росія і, на жаль, російське населення взагалі не хочуть України як такої, на тлі цього немає бажання йти на переговори з готовністю до компромісу". Він додав, що це життєво важливо для виживання України. "Нині дуже багато партнерів це зрозуміли, тож на нас не чинять тиску, щоб ми йшли на переговори з Росією", - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, в Офісі Президента України переконані, що Німеччина надасть Україні далекобійні ракети Taurus.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-