ВР ухвалила закон про правотворчу діяльність

ВР ухвалила закон про правотворчу діяльність

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила Закон "Про правотворчу діяльність" (проєкт 5707).

Про це повідомив Голова ВР Руслан Стефанчук у соцмережі Х, передає Укрінформ.

За словами спікера, за відповідний законопроєкт №5707 проголосував 291 депутат.

"Україна вперше за 32 роки отримала "закон про закони". Сподіваюсь, що врешті-решт ми отримали шанс навести лад в системі нормативно-правових актів", - зазначив Стефанчук.

Він подякував "усім, хто допомагав та підтримував".

Читайте також: Рада денонсувала три угоди – з Росією та СНД

За інформацією пресслужби ВР, закон про правотворчу діяльність закладає основи законодавчого процесу «від початку до кінця», в тому числі законодавчо закріплюючи етапи розробки проєктів законів.

Цей закон покликаний зробити законодавчі процеси зрозумілими та ефективними та врегулювати діяльність та відносини, що пов’язані з плануванням, розробкою, прийняттям, застосуванням нормативно-правових актів та моніторингом їх виконання.

У ВР наголосили, що відсутність єдиного злагодженого підходу до роботи з нормативно-правовими актами призвела до того, що на сьогодні кількість чинних нормативно-правових актів в Україні перевищує 1 мільйон.

Читайте також: Рада підтримала законопроєкт щодо посилення соцзахисту військових

Ухваленим законом встановлюються та змістовно розкриваються такі основні принципи правотворчої діяльності, як принцип системності та комплексності; принцип пропорційності; принцип ресурсної забезпеченості.

Окрім того, він вводить єдиний категорійно-понятійний апарат, тобто визначаються такі поняття, як «норма», «закон», «кодекс», «нормативно-правовий акт».

Документ також визначає ієрархічну систему нормативно правових актів згідно з їх юридичною силою. Таким чином, усувається плутанина щодо вищої юридичної сили одного акта над іншим.

Читайте також: Рада утворила ТСК з розробки держполітики щодо взаємодії з національними рухами у РФ

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про правотворчу діяльність" у листопаді 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-