Європейські лідери вітають українців з Днем Незалежності

Європейські лідери вітають українців з Днем Незалежності

Оновлюється
Укрінформ
Європейські лідери привітали українців з Днем Незалежності і запевнили у непохитній підтримці України.

«Свобода, суверенітет, незалежність. Це те, на що Україна заслуговує, те, що підтримує Європа, те, що чекає в майбутньому. У День Незалежності ми ще раз підтверджуємо нашу відданість Україні. Ми будемо продовжувати підтримувати вас стільки, скільки буде потрібно», - заявила Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола у соцмережі Х.

Мецола у відеозверненні побажала українцям миру, свободи, справедливості та процвітаючого європейського майбутнього.

«Ваша хоробрість, ваша рішучість, ваша рішучість у відсічі агресора є джерелом натхнення для Європи та світу. Ми з вами сьогодні і будемо з вами стільки, скільки потрібно. Слава Україні», - сказала вона.

***

Також до привітань приєднався високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Вітаю український народ із Днем Незалежності України. Ви боретеся за свою свободу та сміливо захищаєте цінності, які ми поділяємо. Європа твердо стоїть за вами. Наше майбутнє разом», - наголосив він у Х.

***

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у своєму привітанні заявила, що «сила України в її людях». «У їхній мужності, їхній силі та незмінній надії на мирне майбутнє та процвітання в об’єднаній Європі. Вони надихають усіх європейців. Вітаємо Президента Зеленського і народ України з Днем Незалежності України», - заявила вона.

Читайте також: Блінкен привітав українців із Днем Незалежності та запевнив у підтримці США

***

Канцлер Німеччини Олаф Шольц в День Незалежності висловив захоплення мужністю та силою українців.

"Ми стоїмо поруч з вами, Президенте Зеленський. Сьогодні ви святкуєте незалежність і свободу вашого народу. Це саме ті принципи, які захищає вся ваша країна у вашій відважній боротьбі проти жорстокої агресії Росії. Ми захоплюємося вашою мужністю та вашою силою", – написав він у соцмережі Х (колишній Твіттер).

***

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що підтримка України з боку Гельсінкі є непохитною.

"Мої найщиріші вітання та найтепліші побажання Президенту Володимиру Зеленському та народу України з Днем Незалежності. Підтримка України з боку Фінляндії залишається непохитною, оскільки ви мужньо продовжуєте захищати свою свободу", – написав він у соцмережі Х (колишній Твіттер).

***

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс у відеозверненні до українців заявив, що його країна стоїть разом з Україною з першого дня російської агресії, тому він переконаний, що з допомогою Латвії та інших союзників Україна досягне успіху і справедливість буде відновлена.

"Відтак Латвія продовжить докладатися до військової допомоги Україні, зусиль з відновлення, економічної і гуманітарної допомоги так довго, як буде потрібно. Любі українські друзі, прийміть наші найкращі побажання до річниці вашої незалежності. Разом до перемоги і слава Україні", - наголосив Рінкевичс.

***

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте також записав відеозвернення, де висловив свою підтримку Україні.

"Сьогодні тут, у Нідерландах, наші думки про вашу незалежність в той час, як ви сміливо за неї боретесь. Оскільки розуміння того, наскільки важливою є незалежність, приходить лише тоді, коли виникає ризик її втратити. І ви знаєте це як ніхто інший. Але дозвольте мені вам нагадати: Нідерланди разом з вами і залишатимуться разом з вами сьогодні і щодня. Доки в Україні знову кожен день не буде Днем Незалежності", – сказав він.

***

Президент Албанії Байрам Бегай у своєму повідомленні привітав український народ та Президента Володимира Зеленського з Днем Незалежності. "Албанія твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, і ми вітаємо вашу надзвичайну стійкість у захисті фундаментальних цінностей миру і демократії", – заявив він.

"Дорогі українські друзі, у День вашої незалежності ЄС разом з вами. Ви є членом нашої європейської сім'ї, і ваше майбутнє – з нами. Слава Україні", - написав президент Європейської ради Шарль Мішель у Х.

***

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак привітав українців із Днем Незалежності та нагадав, як саме його країна підтримувала Україну та ЗСУ на тлі російської агресії.

«Сполучене Королівство завжди буде поруч з вами як ваш вірний і непохитний друг», - наголосив Сунак.

Він також нагадав про підтримку та допомогу, яку Велика Британія надала Україні у повітрі, морі та на суші.

«Я оголосив раніше цього року з Президентом Зеленським, що Велика Британія навчатиме українських пілотів керувати винищувачами стандартів НАТО. Перші пілоти прибули до Великої Британії минулого тижня, щоб розпочати навчання», - зауважив Сунак.

Щодо підтримки на суші, зазначив британський прем'єр, Британія надала ЗСУ важкі бойові танки, а британські військові проводять навчання з їх використання на полі бою для українських танкістів.

Також Королівська морська піхота та командос (спецпризначенці) навчили українських морських піхотинців проводити десантні операції в деяких з найбільш ворожих середовищ.

«Понад 20 тисяч українських військових пройшли підготовку у Великій Британії з початку 2022 року. Цього року ми навчаємо ще 20 тисяч», - повідомив Сунак.

Окрім того, Британія надала Україні «безпрецедентний пакет дипломатичної, гуманітарної та економічної підтримки», відзначив він.

«Україно, ми підтримуємо тебе сьогодні – як і з самого початку – як твій партнер, союзник і друг», - резюмував британський прем’єр.

***

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас в День Незалежності нашої країни заявила, що Таллін підтримуватиме Україну на шляху до перемоги, НАТО та ЄС.

«Сьогодні День Незалежності України. Ми продовжимо допомагати Україні до перемоги. Ми будемо підтримувати Україну на шляху до НАТО та ЄС», - йдеться у дописі в соцмережі Х

Каллас також зазначила, що Естонія продовжить докладати зусилля, щоб притягнути до відповідальності всіх винних у злочині агресії та інших воєнних злочинах проти України.

Премʼєр-міністр Данії Метте Фредеріксен у День Незалежності України висловила підтримку українцям на тлі російської агресії.

«Вітаю Україну з Днем Незалежності. Данія продовжуватиме підтримувати вашу боротьбу проти російської агресії стільки, скільки буде потрібно – тепер і за допомогою F-16. Ваша свобода - наша свобода», – наголосила Фредеріксен.

Як відомо, у четвер, 24 серпня, Україна святкує 32-у річницю Незалежності.

Читайте також: 12 місяців 32 року незалежності: найяскравіші події

День Незалежності України - щорічне свято в Україні, яке відзначають 24 серпня з нагоди ухвалення у 1991 році Акта проголошення незалежності України. Цей документ, ухвалений позачерговою сесією Верховної Ради УРСР, проголосив створення самостійної української держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-