Зеленський обговорив з прем’єром Хорватії ситуацію на фронті й експорт зерна

Зеленський обговорив з прем’єром Хорватії ситуацію на фронті й експорт зерна

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський обговорив із Прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичемо ситуацію на полі бою та український наступ, підготовку енергосистеми і протиповітряного захисту до опалювального сезону та транспортування українського зерна.

Зустріч відбулася в межах саміту Україна – Балкани в Афінах, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

Зеленський розповів, зокрема, про ситуацію на полі бою, наступальні кроки української армії та проблеми, з якими вона стикається. Він також поінформував співрозмовника про підготовку української енергосистеми й ППО до осінньо-зимового періоду.

Президент подякував Хорватії за підготовку нового оборонного пакета для України, який, як зауважили в ОП, міститиме важливі складові. Сторони обговорили подальший розвиток оборонної співпраці двох держав.

Водночас глава держави докладно поінформував Прем’єр-міністра Хорватії про незаконне блокування Росією судноплавства в Чорному морі та масовані ракетні удари РФ по портовій інфраструктурі України, які ставлять під загрозу світову продовольчу безпеку.

Зеленський наголосив, що Україна готова й надалі залишатися гарантом глобальної продовольчої безпеки й зацікавлена в пошуку нових шляхів постачання продовольства на світові ринки, одним із яких може стати Хорватія.

В ОП додали, що хорватська сторона підтвердила готовність надавати порти на Дунаї та в Адріатичному морі для транспортування українського зерна.

Читайте також: Зеленський в Афінах обговорив із прем’єром Болгарії «зерновий коридор»

Співрозмовники обговорили геополітичні та інші виклики, які спричинила російська агресія проти України й скоординували кроки з подальшої взаємодії на міжнародній арені.

Глава держави окремо відзначив важливість хорватського досвіду у сфері гуманітарного розмінування й подякував за практичну допомогу та лідерство Хорватії щодо розмінування українських територій.

Крім того, було відзначено важливість проведення Міжнародної донорської конференції з гуманітарного розмінування, яка відбудеться в жовтні у Загребі.

Зеленський окремо подякував Хорватії та хорватському народу за особливу турботу про вимушених переселенців з України.

Читайте також: Зеленський очікує, що рішення почати переговори про членство України в ЄС ухвалять цьогоріч

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський напередодні ввечері прибув із візитом у Грецію.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-