Зеленський очікує, що рішення почати переговори про членство України в ЄС ухвалять цьогоріч

Зеленський очікує, що рішення почати переговори про членство України в ЄС ухвалять цьогоріч

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський очікує на рішення держав Європейського Союзу щодо початку у 2023 році переговорів про членство України в ЄС.

Як повідомляє пресслужба глави держави, про це він сказав під час зустрічі в Афінах у межах саміту Україна – Балкани із Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, передає Укрінформ.

Сторони оцінили прогрес України у виконанні семи рекомендацій Європейської комісії та подальші кроки в цьому напрямі.

Відео: Офіс Президента

"Націлені на досягнення максимального результату у виконанні рекомендацій Європейської комісії. Очікуємо на позитивну оцінку у звіті в межах пакету розширення у жовтні та рішення держав – членів ЄС щодо початку у 2023 році переговорів України про членство у Євросоюзі", – сказав Президент України.

Зеленський висловив подяку співрозмовниці за зусилля, спрямовані на нормалізацію експорту й транзиту української аграрної продукції.

"Важливо відновити повноцінну безмитну торгівлю між Україною та ЄС і забезпечити вільний доступ українського агроекспорту на всю територію єдиного ринку Євросоюзу. Очікую, що 15 вересня будь-які обмеження на українську агропродукцію в ЄС будуть зняті", – наголосив він.

Сторони також докладно обговорили альтернативні маршрути для зернового коридору після блокування Росією Чорноморської зернової ініціативи. Особлива увага була звернута на безпекові та фінансові аспекти, питання страхування кораблів.

Зеленський подякував фон дер Ляєн за черговий транш допомоги обсягом 1,5 млрд євро. Було обговорено перегляд програми МВФ для України.

Крім того, сторони скоординували позиції щодо Формули миру та підготовки Глобального саміту миру.

Читайте також: Україна не виконає на 100% усіх рекомендацій Єврокомісії до жовтня - Стефанішина

Як повідомлялося, 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Україна має виконати сім вимог Європейської комісії, необхідних для збереження статусу кандидата. Восени 2023 року Єврокомісія має надати звіт із оцінкою виконання Україною семи вимог на шляху до вступу в ЄС.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-