Кориневич: Україна напрацювала різні аспекти спецтрибуналу щодо агресії РФ

Кориневич: Україна напрацювала різні аспекти спецтрибуналу щодо агресії РФ

Вечірній стрім
Укрінформ
Україна розуміє, як виглядатиме Спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України, але ще треба визначитися з тим, як його буде створено — на основі угоди з ООН чи за інтернаціоналізованою моделлю.

Про це заявив посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич в ефірі програми «Укрінформ. Вечірній стрім».

“Як він виглядає, ми розуміємо. Певні процесуальні речі ми вже напрацювали, щодо юридичних, технічних аспектів, участі свідків, захисту інформації, все решта. Нам потрібен фундамент, тому що допоки ми з нашими міжнародними партнерами не визначили остаточно фундамент, ми не можемо рухатися по інших елементах створення, тому що залежно від фундаменту можуть відрізнятися певні надбудови”, — сказав він.

Читайте також: Аналогії між спецтрибуналом для РФ і Нюрнберзьким процесом цілком виправдані - Кориневич

Кориневич поінформував, що наразі обговорюються дві моделі фундаменту для Спеціального трибуналу: створення на основі угоди України з ООН, до якої буде надано прохання до Генеральної асамблеї ООН, до генерального секретаря угоду про створення такого трибуналу, а також інтернаціоналізована модель.

“Це означає, що цей трибунал базується на національній судовій системі України. Те, що ви називаєте “гібридом” і є цей інтернаціоналізований трибунал. Тобто це національна модель, інтерналізована із залученням міжнародних елементів”, — пояснив посол України.

Він підкреслив, що держава хоче бачити створення трибуналу як легітимного органу із підтримкою міжнародного співтовариства.

“Безумовно, створення трибуналу як міжнародного органу виглядає так, що воно може мати більше позитивних моментів. Але ми зараз аналізуємо всі опції”, — зазначив Кориневич.

Читайте також: Кориневич: Спецтрибунал має засудити орієнтовно 20 російських топпосадовців

Як повідомлялося, до коаліції (Core Group) зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України увійшли представники 38 держав та декілька представників міжнародних організацій, які вже провели низку робочих зустрічей.

Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-