Кориневич: Спецтрибунал має засудити орієнтовно 20 російських топпосадовців

Кориневич: Спецтрибунал має засудити орієнтовно 20 російських топпосадовців

Вечірній стрім
Укрінформ
Спецтрибунал за злочин агресії Росії проти України має притягнути до відповідальності орієнтовно 20 представників політичного і військового керівництва РФ, решта російських воєнних злочинців відповідатимуть за скоєні злочини в інших судах.

Про це заявив посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич в ефірі програми «Укрінформ. Вечірній стрім».

«Злочин агресії – це елітарний злочин, він може вчинятися тільки тими особами, які знаходяться на посаді або фактично в стані давати накази на ведення агресивної війни. Тобто ймовірно – це вирішуватиме трибунал (щодо злочину агресії Росії проти України – ред.), це вирішуватимуть судді, кого притягати до відповідальності… Це, можливо, може бути 20 осіб – топпредставників політичного і військового керівництва РФ», - сказав Кориневич.

За його словами, це можуть бути постійні члени Радбезу Росії, які ухвалювали рішення про агресію проти України, а також ті, хто здійснював кроки на виконання цього рішення – командувачі родів військ, командувачі Росгвардії, збройних сил РФ. 

Водночас, як акцентував дипломат, це не означає, що покарання обмежиться умовними 20-ма топпосадовцями РФ, а всі інші не мають нести відповідальності.

«Мають, просто за інші злочини, зокрема за воєнні злочини і злочини проти людяності і геноцид - в національних судах України та інших держав світу або в Міжнародному кримінальному суді. Тобто те, що злочин агресії елітарний і за нього, очевидно, не буде покарана велика кількість осіб, не означає, що основний масив російських воєнних злочинців – ці тисячі й тисячі – залишаться непокараними», - підсумував посол з особливих доручень МЗС. 

Читайте також: Зараз розглядаються два варіанти створення спецтрибуналу для Росії - Костін

Як повідомлялося, до коаліції (Core Group) зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України увійшли представники 38 держав та декілька представників міжнародних організацій, які вже провели низку робочих зустрічей.

Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-