Кулеба: Столтенберг має чітку позицію – обміну територій України на членство в НАТО бути не може

Кулеба: Столтенберг має чітку позицію – обміну територій України на членство в НАТО бути не може

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг займає дуже чітку позицію – жодних територіальних поступок задля членства України в НАТО бути не може.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі програми «Сніданок з 1+1», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він зауважив, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і керівник та голова його апарату Стіан Єнссен, який говорив про можливий вступ України до Альянсу в обмін на території, – це різні люди.

"Президент неодноразово спілкувався з генеральним секретарем Столтенбергом, і я підтримую з ним дуже тісні стосунки й запевняю вас, що позиція генсека є абсолютно чіткою і саме такою, як в України, що ніякої торгівлі українськими територіями чи будь-якими іншими територіями бути не може", – сказав Кулеба.

Читайте також: НАТО підтримує суверенітет і територіальну цілісність України

Він додав, що українське керівництво наразі працює над тим, щоб Україна якнайшвидше рухалася до членства в НАТО, а не обговорює опції.

Коментуючи подібні до озвучених Єнссеном тез, які лунали у західних ЗМІ, глава української дипломатії зауважив, що вони відображають позицію окремих експертів, а не урядів.

«Чи хочуть усі у світі сильної переможної України? Очевидно, що ні. Чи схиляють Україну уряди інших країн чи натякають, що треба щось «здавати»? Абсолютно ні, цього немає. Чи є голоси різних експертів – підкуплених і щирих, і корисних ідіотів, і журналістів – про те, що «треба щось робити, воно так не вийде, треба переговори, треба, щоб Україна йшла на поступки»? Є. Але я дуже чітко бачу тенденцію, що з кожною перемогою України на дипломатичній арені або на фронті ці голоси відразу стихають», - зазначив міністр.

Як повідомлялося, у НАТО заяву посадовця Альянсу Стіана Єнссена щодо відмови України від частини своїх територій в обмін на вступ до Альянсу назвали «помилкою».

Читайте також: Данілов назвав «дивним вкидом» заяву посадовця НАТО щодо територіальних поступок

Напередодні ЗМІ поширили заяву керівника апарату генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Стіана Єнссена, який допустив, що Україна може стати членом НАТО у випадку територіальних поступок РФ. За його словами, дискусії про майбутній статус України в контексті Альянсу після війни вже тривають, в них, серед іншого, лунають опції з відмовою Києва від частини території.

Згодом у МЗС України відреагували на цю заяву, назвавши подібні розмови абсолютно неприйнятними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-