Новіков: Голосування за відновлення звітів партій покаже, хто у Раді за євроінтеграцію

Новіков: Голосування за відновлення звітів партій покаже, хто у Раді за євроінтеграцію

Ексклюзив
Укрінформ
Голосування у Верховній Раді за відновлення обов’язкового електронного декларування та звітування партій покаже, яка з політичних сил дійсно підтримує європейську інтеграцію України, а яка — тільки на словах.

Таку думку голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков висловив в інтерв’ю Укрінформу.

“Тим більше, що це одна з вимог Євросоюзу для початку переговорів про вступ. Якраз на прикладі голосування за відновлення декларування і звітування політичних партій ми й побачимо, хто за вступ в ЄС справді, а хто тільки на словах”, - сказав Новіков.

За його даними, нещодавно відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань правової політики, на якому було рекомендовано до розгляду у першому читанні законопроєкт про відновлення звітування політичних партій і перевірок їхніх звітів. Позиція присутніх на засіданні представників всіх політичних сил полягала в тому, що дійсно 4-річний період незвітування треба переривати й переходити до європейських стандартів.

“Сподіваюся, що до кінця вересня вже у 2-му читанні цей законопроєкт буде проголосований і нарешті процес буде відновлений”, - додав голова НАЗК.

НАЗК, попри те, що нині політичні партії, які отримали право на бюджетне фінансування, можуть не подавати звіти, що повинні містити відомості про витрати коштів з держбюджету, з березня направляє запити політсилам, аби отримати змогу перевірити їх на предмет дотримання законодавчих вимог.

Читайте також: Реєстр звітів партій POLITDATA запустять до наступних виборів - Новіков

Як повідомлялося, обов'язок щоквартального звітування для політичних партій запроваджений у 2015 році. Це було однією з умов отримання безвізового режиму з Євросоюзом.

Політичні партії отримали право на бюджетне фінансування, якщо на останніх чергових чи позачергових виборах народних депутатів вони набрали не менше 5% голосів виборців. Водночас вони повинні були щоквартально подавати до НАЗК звіти про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру. Але уже три роки не звітують про свою діяльність, зокрема про те, хто їх фінансує та на що вони витрачають партійні кошти, зокрема отримані з державного бюджету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-