Саміт Росія-Африка: посол розповіла про помилки дипломатів Лаврова

Саміт Росія-Африка: посол розповіла про помилки дипломатів Лаврова

Ексклюзив
Укрінформ
Африканські країни не спримають як ефективний формат саміту Росія-Африка, водночас він став визнанням Москвою того, що Україна становить серйозну конкуренцію її інтересам на континенті.

Про це заявила посол України в Південно-Африканській Республіці Любов Абравітова в коментарі Укрінформу.

Зокрема вона розкритикувала формат саміту, а саме Африка + одна країна, та назвала його неоригінальним.

“Такий формат не сприймається самими африканськими країнами як ефективний уже на цьому етапі. ...Російська дипломатія не була спроможна це побачити, а ще припустилася помилки в такий важкий час для Африки — і зміна клімату, і неврожаї, питання продовольчої безпеки в них №1. Вийти із зернової угоди було дуже нерозумно”, - сказала Абравітова.

Читайте також: Світ проти використання їжі як зброї, Росія чує цей сигнал - Блінкен

Посол України відзначила, що в країнах Африки не треба було багато говорити про важливість Чорноморської зернової ініціативи, адже держави континенту на собі відчули агресію, зростання цін, порушення ланцюгів.

“Вони зробили декілька непопулярних для африканців кроків. Це вже мало фон для африканських країн несприятливий”, - вважає дипломат.

Читайте також: Україна готова долучитися до «зернової угоди» в будь-який момент – Гуменюк

Абравітова також переконана, що саміт Росія-Африка є визнанням Москвою того, що "Україна становить для інтересів в Африці серйозну конкуренцію, а, можливо, навіть, не в силовому значенні, загрозу”.

Як повідомлялося, 27-28 липня у Санкт-Петербурзі пройшов другий саміт Росія-Африка. Він відбувся не на тому рівні, на який розраховували в Кремлі, і показав слабкість російського президента. Захід відвідали 17 африканських лідерів з 54 запрошених. Інші держави були представлені делегаціями, які очолювали міністри або посли. Ще п'ять – уникнули участі в саміті.

На саміті лідери країн Африки наполягли на відновленні повноцінної дії Чорноморської зернової ініціативи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-