Фінальний розгляд законопроєкту про відновлення е-декларування буде до кінця серпня - Гончаренко

Фінальний розгляд законопроєкту про відновлення е-декларування буде до кінця серпня - Гончаренко

Укрінформ
До кінця серпня народні депутати вийдуть на фінальний розгляд законопроєкту про відновлення е-декларування для чиновників.

Як передає Укрінформ, про це сказав в ексклюзивному коментарі Українському радіо член фракції партії "Європейська солідарність" у ВР, член парламентського комітету з питань бюджету Олексій Гончаренко.

"Ми ухвалили в першому читанні законопроєкт, який поверне необхідність і обов'язковість декларування для всіх чиновників, за винятком тих, хто безпосередньо бере участь у бойових діях", - зазначив Гончаренко.

Далі член фракції партії "Європейська солідарність" прогнозує звичайну процедуру: подачу правок і друге читання. "Думаю, що до кінця серпня ми вийдемо на фінальний розгляд цього закону", – сказав він, додавши, що навряд чи знайдуться народні депутати, які відкрито торпедуватимуть декларування для чиновників.

Читайте також: Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про відновлення е-декларування

"Воно важливе і з точки зору боротьби з корупцією, і в питанні нашої євроінтеграції. Адже це одна з умов Європейського Союзу – повернення е-декларування. Для того, щоб ми почали перемовини про вступ до ЄС, ми зобов'язані розблокувати е-декларування", – наголосив Гончаренко.

Законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування чиновників передбачає, що декларації треба подавати не лише за цей рік, а й за попередні. Подаватимуть їх не пізніше 90 днів від набуття чинності законом "Про внесення змін до деяких законів України про спрощення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану".

Суб’єкти декларування, які беруть участь у воєнних діях або перебувають на тимчасово окупованих територіях, подаватимуть відповідну декларацію у строки - 90 днів від визначення дати завершення активних бойових дій чи тимчасової окупації територій, на яких перебуває особа;

повернення до пункту постійної дислокації чи місця роботи; припинення повноважень чи переведення особи на посади, які не передбачають безпосередньої участі у бойових діях, виконанні бойових завдань, посиленні охорони державного кордону, проведенні розвідки; припинення або скасування воєнного стану.

Законопроєкт також передбачає відновлення спецперевірок. Водночас згідно з документом, на період дії воєнного стану в Єдиному державному реєстрі декларацій у відкритому доступі відображатимуться декларації, але без: ідентифікаційного коду або номера паспорта громадянина України; місця проживання та місцеперебування об'єктів, зазначених у декларації; дати народження; номерів рахунку у банківській чи іншій фінансовій установі; відомостей про населені пункти, де розташовані об'єкти, що вказуються у декларації; ПІБ всіх інших осіб, зазначених у декларації (крім суб'єкта декларування).

Читайте також: Посли країн G7 привітали ініціативу депутатів Ради щодо відновлення декларування

Як повідомлялося, на початку розв'язаної Росією повномасштабної війни Верховна Рада призупинила обов'язкове декларування майна чиновниками. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) залишило можливість добровільного декларування. 26 липня цього року в парламенті зареєстрували законопроєкт про відновлення обов'язкового декларування. Верховна Рада підтримала його у першому читанні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-