Рух ЧЕСНО презентував третій антирейтинг прозорості комітетів ВР

Рух ЧЕСНО презентував третій антирейтинг прозорості комітетів ВР

Укрінформ
Громадська організація "Рух ЧЕСНО" презентувала черговий антирейтинг прозорості комітетів Верховної Ради, у якому перше місце посіли комітети з питань свободи слова і з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту.

Презентація відбулася на пресконференції в Укрінформі.

Лідер ГО Віта Думанська зазначила, що Рух ЧЕСНО втретє проводить оцінювання прозорості комітетів Верховної Ради. Вона наголосила на необхідності відстежувати діяльність парламентських комітетів, оскільки рішення щодо всіх документів спочатку ухвалюються на їхньому рівні.

“Це скликання парламенту дуже мало пропрацьовало у відкритих умовах. Спочатку був COVID-19, тепер воєнний стан. Закритість стала одним із атрибутів Верховної Ради цього скликання. В умовах війни західні партнери очікують, а у деяких випадках - вимагають від нас реформ. Коли ці реформи проводяться в закритих умовах, виникає питання до їх легітимності. Ми в ЧЕСНО переконані, що відкритість — це найкоротший шлях до підвищення довіри до влади і напрацювання якісних рішень, які сприйматимуться і українським суспільством, і міжнародними партнерами”, — сказала вона.

Аналітик ЧЕСНО Олександр Саліженко уточнив, що під час моніторингу не відстежується діяльність Комітетів з питань національної безпеки, оборони та розвідки та з питань правоохоронної діяльності, що в умовах повномасштабної війни цілком виправдано. Утім, правоохоронний комітет активно інформує суспільство про свою роботу.

Аналітик розповів, що в роботі всіх комітетів відстежуються аналогічні проблемні тенденції в контексті прозорості. Зокрема, несвоєчасна публікація порядків денних і анонсів, відсутність трансляцій засідань, недотримання строків публікації результатів засідань, розміщення інформації про результати в розділі оголошень або доповнення анонсів, перенасичення сайту інформацією, що не входить до компетенції комітету (привітання з днем народження тощо).

Читайте також: Експертка пояснила, чому українці не дізнаються, хто фінансував заборонені партії на виборах 2020 року

Згідно з даними моніторингу, перше місце в антирейтингу посідають Комітет ВР з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України і Комітет ВР з питань свободи слова. На другому опинився Комітет з питань бюджету. Третє місце поділили Комітет ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва і Комітет ВР з питань інтеграції України з Європейським Союзом.

Водночас, за спостереженнями Руху ЧЕСНО, перше місце за відкритістю і прозорістю посідають Комітет ВР із питань гуманітарної та інформаційної політики і Комітет ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, друге — Комітет ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, третє — Комітет ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг і Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Минулого разу Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування потрапив у антирейтинг прозорості. Його голова Михайло Радуцький пояснив причини цього тим, що раніше особливого значення інформуванню не надавалося. Та після потрапляння в антирейтинг була проведена робота із секретаріатом, і ситуація змінилася.

Третій антирейтинг прозорості комітетів Верховної Ради Рух ЧЕСНО провів у першому пів річчі 2023 року, згідно із затвердженою методологією за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-