Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ще один важливий крок на шляху до звільнення України від маркерів «русского міра»

Ще один важливий крок на шляху до звільнення України від маркерів «русского міра»

Блоги
Укрінформ
Гармонізуємо між собою законодавство про охорону пам’яток, увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій, про декомунізацію й деколонізацію

Сьогодні, в день набуття чинності законом про деколонізацію, зареєстрував разом з 20 колегами з різних фракцій законопроєкт №9536 «Про внесення змін до деяких законів України щодо пам’яток Другої світової війни 1939-1945 років».

Його ухвалення дозволить очистити меморіали, пам’ятники, пам’ятні дошки, пов’язані з Другою світовою, від комуністичної пропаганди і символіки. Комуністичні символи і написи мають бути демонтовані з місць пам’яті протягом року з дня набуття законом чинності.

Російська пропагандистська назва «велика вітчизняна війна» має бути замінена на «Другу світову», а рік початку війни – з 1941 на 1939.

Написи на меморіалах та інших місцях пам’яті Другої світової мають бути виконані українською мовою і можуть у разі потреби дублюватися іншими мовами справа чи внизу.

Ці зміни стосуються місць пам’яті у публічному просторі й не поширюватимуться на пам’ятки, розташовані на місцях поховань на кладовищах.

Якщо об’єкт внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток, щодо нього буде ухвалено одне з 4 рішень – вилучити з реєстру, дати згоду на переміщення, вилучити окремі елементи пам’ятки або залишити в реєстрі.

Таким чином ми гармонізуємо між собою законодавство про охорону пам’яток, про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій, про декомунізацію й деколонізацію. І зробимо ще один важливий крок на шляху до звільнення України від маркерів «русского міра» в усіх його проявах.

Сподіваюся, парламент підтримає цю ініціативу.

Володимир В’ятрович
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-