Україна в ОБСЄ закликала убезпечити судноплавство у Чорному морі

Україна в ОБСЄ закликала убезпечити судноплавство у Чорному морі

Укрінформ
Україна закликає міжнародну спільноту вжити заходів для забезпечення безпеки судноплавства в Чорному морі як запоруки продовольчої безпеки в усьому світі.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ, де обговорювалося питання російського ракетного терору.

"Ми закликаємо міжнародну спільноту підтримати зусилля українського керівництва, спрямовані на розблокування зернової ініціативи. Необхідно вжити відповідних заходів для забезпечення безпеки судноплавства в Чорному морі як запоруки продовольчої безпеки в усьому світі", - сказав він.

Український посол наголосив, що не можна дозволити агресорам кидати виклик свободі судноплавства.

Читайте також: Росія замінувала підходи до українських портів – США в ОБСЄ

"Люди в усьому світі потребують гуманітарного коридору для українського зерна", - наголосив він.

Цимбалюк додав, що з огляду на ризики, створені Росією в Чорному морі, проведення третього саміту Міжнародної кримської платформи "є більш ніж своєчасним" - не можна дозволити Росії ізолювати Чорне море окупацією Криму.

У своєму виступі очільник української місії в ОБСЄ повідомив делегації країн-учасниць про систематичне знищення Росією зернових терміналів, резервуарів та причалів українських портів.

"Лише з 18 липня Росія атакувала Україну 74 ракетами та 92 безпілотниками іранського походження. Крім того, вчора Росія переключилася на порти на річці Дунай. Атак зазнала українська цивільна інфраструктура в безпосередній близькості до Румунії. У результаті було поранено шість осіб, зруйновано зерносховище та резервуари для зберігання вантажів. Чи є у когось сумніви щодо справжніх намірів Росії?", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: Росія може атакувати українські цивільні кораблі в Чорному морі – Клеверлі

Він також поінформував про атаки Росії по сільськогосподарських фермах та знищенні аграрної техніки. Крім того, не слід забувати про наслідки руйнування Росією Каховської греблі для іригаційної системи в південних регіонах України, що "матиме жахливий вплив на майбутній врожай".

"Росія також не припинила красти українське зерно. Кілька днів тому, як повідомляв Генеральний штаб України, російські окупанти грабували зерно з села Пришиб у Запорізькій області. Росія вкотре демонструє, що вона вміє робити найкраще – руйнувати, вбивати та грабувати", - повідомив український посол.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило закриту доповідь для кремлівської верхівки, яка свідчить, що дії РФ по зриву зернової угоди є частиною єдиного заздалегідь розробленого плану.

Читайте також: Україна не атакуватиме мирні судна у Чорному морі - Цимбалюк

Із 19 липня РФ здійснює цілеспрямовану повітряну атаку на зернові термінали в українських портах. Пошкоджень зазнала інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників. Окрім того, Росія погрожує атаками на цивільні судна, котрі прямуватимуть в українські порти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-