Війна Росії проти України: ОБСЄ готова надати платформу для змістовного діалогу

Війна Росії проти України: ОБСЄ готова надати платформу для змістовного діалогу

Ексклюзив
Укрінформ
ОБСЄ закликає Росією повернутися до дотримання своїх міжнародних зобов’язань і припинити війну, повністю вивівши свої війська з України. Організація готова надати платформу для змістовного і справжнього діалогу.

Про це повідомили у пресслужбі ОБСЄ у відповідь на письмовий запит Укрінформу.

"Реакція ОБСЄ залишається непохитною, найрішучіше засуджуючи дії Росії проти України. Росію закликали відновити дотримання своїх міжнародних зобов’язань та припинити війну, у тому числі шляхом повного виведення своїх військ з України", - заявили у пресслужбі.

ОБСЄ готова "надати платформу для змістовного і справжнього діалогу з метою деескалації напруженості, пропонуючи свій унікальний досвід, механізми і формати". Водночас держави-учасниці мають "продемонструвати політичну волю до використання наявних у них інструментів", наголосили у пресслужбі організації.

Також зазначається, що ОБСЄ зосереджена на підтримці українських інституцій, громадянського суспільства та населення у вирішенні різноманітних викликів, з якими стикається країна, у тому числі через свою Програму підтримки України.

Читайте також: Росія атакує порти, у яких знаходиться понад мільйон тонн продовольства – Україна в ОБСЄ

Укрінформ попросив генерального секретаря ОБСЄ Гельґу Марію Шмід надати коментар щодо недільної атаки Росії на Одесу і грубі порушення своїх зобов'язань державою-учасницею організації – РФ.

"На жаль, генеральний секретар наразі перебуває у відрядженні і, відповідно, не може задовольнити на даний момент запит на коментар", - заявили у пресслужбі.

Північномакедонське головування в ОБСЄ у неділю ввечері засудило атаку Росії на Одесу. Заява опублікована у Твіттері.

"Рішуче засуджуємо сьогоднішній напад на цивільні та релігійні об'єкти в Одесі, що призвів до нових жертв серед цивільного населення в Україні. Ми вкотре закликаємо Російську Федерацію негайно припинити агресію та повернутися до принципів і зобов'язань, узятих у межах ОБСЄ", - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч з 22 на 23 липня російські війська здійснили масовану атаку по території Одеси та області. Загарбники випустили 19 ракет різного типу.

Читайте також: В ОБСЄ назвали неприйнятним обстріл роісянами собору в Одесі

Удар припав на історичний центр Одеси, внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Унаслідок нічної атаки пошкоджені 29 пам’яток культурної спадщини національного та місцевого значення, зокрема Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Одна людина загинула і 22 особи дістали поранення, серед них четверо дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-