У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового – ОП

У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового – ОП

Укрінформ
Партнери України не почули нічого нового від Президента Володимира Зеленського ані у твіті перед самітом НАТО, ані в кулуарах, ані під час двосторонніх зустрічей із лідерами держав-членів Альянсу.

Про це сказав у коментарі Українському радіо заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, коментуючи ситуацію із твітом Зеленського від 11 липня перед прибуттям глави Української держави до Вільнюса на саміт НАТО, передає Укрінформ.

За словами Жовкви, який брав участь у цьому саміті, "наша команда робила відповідні заяви весь цей час, ми чітко артикулювали свої побажання щодо цього саміту. У кожного лідера на столі були так звані очікування України від цього саміту. Комюніке писалося без участі України, бо Україна не є членом НАТО. Могла бути спільна заява Україна-НАТО за результатами інавгураційного першого засідання Ради Україна-НАТО. Таке теж раніше практикувалося, коли в нас були комісії Україна-НАТО".

Читайте також: За кількістю впроваджених стандартів НАТО Україна обходить деяких членів Альянсу — Міноборони

Однак держави-члени НАТО не обрали такий варіант, зазначив Жовква. "Обрали три положення у вільнюському комюніке. Тому Президент до останнього робив усе, щоби отримати найкращу позицію для України і продовжує це робити. Світ не зупинився після вільнюського саміту. Ми наближаємо перемогу. Партнери допомагають нам зброєю. До речі, кілька країн-членів НАТО під час саміту оголосили про нові військові пакети допомоги для України. Як правило, такі речі не оголошуються на самітах".

Жовква також нагадав, що була окрема двостороння зустріч президентів США та України Джо Байдена і Володимира Зеленського після засідання Ради Україна-НАТО. "США продовжують залишатися нашим вірним стратегічним партнером і на полі бою, і в підтримці щодо санкцій, і в фінансовій підтримці, і в питанні євроатлантичної інтеграції. Ми чітко почули, що Україна буде членом НАТО. Ми почули від Байдена підтримку щодо схвалення документа про гарантії безпеки України. Там сказано, що ці гарантії безпеки діятимуть, поки Україна продовжуватиме шлях до повноцінного членства у НАТО", – наголосив Жовква.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 11 липня заявив, що у Вільнюсі без України обговорюються формулювання умов запрошення, навіть не членства в НАТО. Президент додав, що невизначеність – це слабкість, і він відверто обговорить це на саміті.

Читайте також: Україна успішно виконала вже 13 річних національних програм на шляху до НАТО - Жовква

Видання The Washington Post з посиланням на слова офіційних представників США повідомило, що твіт Зеленського, в якому він критикував союзників за нерішучість щодо запрошення України в НАТО, настільки приголомшив Вашингтон, що американці були готові скасувати свій підпис у спільній заяві про готовність запросити Київ до Альянсу після завершення війни.

Зі свого боку, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що заяву Зеленського про те, що невизначеність НАТО стосовно запрошення України є ознакою слабкості Альянсу, слід розглядати як елемент воєнної дипломатії.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-